Mistä motivaatiota muutokseen – itsestäsi?

Mistä motivaatiota muutokseen – itsestäsi?

posted in: Energiaa päivään | 0

Taas näen ympärilläni paljon mietiskelyjä, että olisi kiva saada vähän ryhtiä arkitapoihin, inspiraatiota parempaan syömiseen tai keventymistä olemukseen. Mistä opuksesta tai keneltä näitä saisi?

 

Vastaan Sinulle, että et tarvitse näihin toiveisiisi mitään uutta opusta, gurua tai ohjelmaa. Olen aivan varma, että löydät jo kaiken tarvitsemasi itsestäsi.

 

Muutama kysymys avuksesi:

  • Miksi tuo muutos olisi sinulle tärkeä?
  • Mitä konkreettista muutos toisi, mikä olisi se tavoitetilanne, missä haluat olla?
  • Mikä olisi yksi (tai kaksi tai kolme) pientä asiaa, mitä tuossa tavoitetilassa teet eri tavalla kuin nyt?

Ja sitten, voisitko ajatella tekeväsi noita 1-3 asiaa nyt aluksi kolmena tai neljänä päivänä viikossa? Onhan asiat sellaisia, että ne ovat järkeviä jatkaa vaikka koko loppuelämän?

 

Nyt, vuonna 2018 tiedetään, että ulkoapäin sanellut kuurit, ruokalistat tai kiellot eivät tuo pysyvää painonhallintaa, eivätkä välttämättä terveyttäkään. Miksi siis hakkaisit päätä seinään ostamalla taas yhden uuden opuksen tai säännön?

 

Olen aivan varma, että jos kaipaat kevyempää oloa, tiedät, että voit lisätä kasviksia, syödä vähän useammin, jotta nälkä ei ole niin kova ja jotta ei tarvitse syödä itseä ähkyyn ja syödä herkkuja vaikka puolet pienemmän määrän aiempaan verrattuna.

 

Tiedät, että jos kaipaat lisää energiaa arkeen, siihen auttaa, että syöt aamupalan, syöt kunnon lounaan ja nukut edes sen 7 tuntia yössä, ehkä vielä käyt vähän hengästyttämässäkin itseäsi jossain muodossa.

 

Tiedät, että jos tarvitset apua arjen syömisen ehtimiseen, löydät reseptejä ja vinkkejä verkosta ja käyttämällä muutaman minuutin viikonloppuna, voit suunnitella ja valmistella arjen syömiset vähän aiempaa paremmin.

 

Oleellista on, että suunnittelet nämä muutokset sellaisiksi, että jaksat jatkaa tuota uutta asiaa pitkään. Tätä nuo valmiit kuurit eivät puolestasi tee, siksi ne eivät jää useinkaan arkeesi pysyviksi. Siksi ehdotan, että tee aluksi sitä uutta asiaa vain kolmena-neljänä päivänä viikossa, silloin sinulle jää muutama päivä, jolloin ei haittaa, vaikka et ehdi tai jaksa. Mutta teet silti uutta tapaa ehkä enemmän, kuin sitä vanhaa.

 

Lopulta kyse on siitä, että jaksamme toistaa näitä uusia asioita sen verran kauan, että ne tulevat tutuiksi rutiineiksi, eivätkä vaadi enää ponnisteluja. Vertaa vaikka aamukahvin keittoon. Sekin sujuu sinulta ajattelematta ja ponnistelematta, jos se tapasi on. Ja siksi näiden tekojen on oltava tarpeeksi pieniä, että niitä jaksaa ja ehtii toistaa siinä omassa arjessa.

 

Energiaa ja iloa arkeesi!

Leave a Reply