Rutiinit auttavat uusien tapojen saamisessa osaksi arkea

Rutiinit auttavat uusien tapojen saamisessa osaksi arkea

posted in: Energiaa päivään | 0
Onko sinun arjessasi jotain tiettyjä rutiineja, jotka toistuvat päivästä tai tilanteesta toiseen? 

Oletko rutiinien kannattaja vai vihaaja?  

Itse olen alkanut nyt viimeaikoina ajatella rutiineja syvemmin. 

Olen huomannut, että itseasiassa rutiinit tuovat arkeen rauhaa ja poistavat sellaista turhaa säätöä ja miettimistä. 


Miksi aloin pohtia rutiinien merkitystä?



Rutiinien pohtiminen lähti siitä, kun huomasin keväällä olevani vähän kierroksilla liian paljosta tekemisestä. Jokainen varmaan tietää: lapset, työt, kotityöt, harrastukset, omat jutut ja kaikki tämä. Yritä siinä sitten kaiken keskellä luoda vielä jotain uutta, siis tätä yrittäjyyttä. 

Koska totesin, että olin jatkuvasti vähän hermostunut, niin päätin kokeilla ystävältäni saamani läsnäoloharjoituksen innostamana aamujen rauhoittamista.

Sen sijaan siis, että olisin avannut heti silmien avaamisen jälkeen tietokoneen ja alkanut tehdä töitä ennen muun perheen heräämistä, rupesinkin olemaan rauhassa aamut. En siis avaa mitään laitteita, vaan ensimmäiseksi menen ehkä ulos kuuntelemaan hiljaisuutta, hengittämään ja vain olemaan. Sitten keitän kahvin, odottelen sen tippumista tuijotellen ikkunasta ulos ihan ilman mitään kiirettä mihinkään. 

Otan kahvin ja juon ensimmäiset kahvihörpyt rauhassa maistellen ja tuntien kahvin lämmön. Olen edelleenkin vaan rauhassa ja tuijottelen ikkunasta ulos. Vasta sitten aloitan lukemaan päivän lehden. Luen senkin rauhassa ja keskittyen. Ja sitten tämän jälkeen vasta aloitan aamupalan tekemisen ja rupean miettimään muita juttuja.  

Mitä rutiini on tuonut minulle?


Olen huomannut, että tästä aamun rauhoittumisesta on tullut mulle tosi tärkeä rutiini. Ja kun toimin näin aamulla, olen paljon rauhallisempi ja keskittyneempi vielä pitkään. Olen enemmän läsnä ja pystyn valitsemaan paremmin mihin reagoin ja miten. Tämä rutiini siis on saanut mun elämässä aikaan paljon hyvää.

Joskus, jos aamussa ei ole niin paljon aikaa, tuntuu, että päivä ei ala niin hyvin. Mutta toisaalta taas tämän rutiinin myötä osaan nyt jo ottaa sen saman rauhan ja pysähtymisen pienemmässäkin ajassa. Pelkkä aamukahvi muistuttaa minua tästä ja voin saada samanlaisen rauhallisen olon vain kahvia juodessani, vaikka joskus lapset olisivatkin hereillä ja huseeraavat ympärillä. 

Rutiinit siis parhaassa tapauksessa tuovat arkeen rauhaa ja rytmiä. Tiedät, että asiat menevät aina samalla tavalla, niin kuin toivot niiden menevän.  

Rutiineja siis kannattaa käyttää siihen, että saat toivomasi asiat toteutumaan osana arkeasi. Oli haasteenasi aamupalan syöminen, ajan varaaminen lounaalle tai iltapäivän välipalalle, niin voisitko tehdä siitä sellaisen rutiinin, joka onnistuu sinun arjessasi, joka tuntuu mukavalta ja joka tuo sinulle sellaista asiaa tai oloa, mitä kaipaat arkeesi.  

Kun saat vaikkapa aamupalasta luotua sellaisen rutiinin, mikä sopii sinun arkeesi (siis miten ehdit sen syödä, minkälainen on itsellesi sopiva aamupala ja miten sen teet, missä syöt…), niin sinun on huomattavasti helpompi pysyä siinä aamupalansyömistavassa.  

Tai lounas, mikä on sellainen lounasrutiini, joka sopii sinun päiviisi, mitä syöt, mitä voit ottaa mukaan, missä syöt, kenen kanssa ja niin edelleen.  

Hyvä rutiini tuo rytmiä ja rauhaa: asiat toteutuvat sen avulla niin kuin haluat. Et ole mielihalujen tai muiden vaikutusten vietävissä.

 

Pois miettiminen ja säätö, kun on rutiini



Hyvä rutiini siis saa hyvät teot toteutumaan helpommin arjessa. Sinun ei tarvitse joka aamu miettiä, että mitä söisin, söisinkö tätä vai tuota vai jotain muuta vai en mitään.

Luo itsellesi sellainen rutiini, jonka avulla sinun ei tarvitse miettiä aamulla koko aamupalaa. Toteutat vaan valmiiksi mietittyä toimintamallia. Säätö jää pois ja teet ehkä terveellisempiä valintojakin, kun et enää aamulla mieti liikaa.

Sama pätee vaikka aamujumpan tai -lenkin kanssa, jos se on tavoitteesi. Tee lähtemisestä tai tekemisestä rutiini, jonka toteutat ilman, että enää sitä tekiessä annat sijaa miettimiselle ja jahkailulle. 

Rutiini auttaa jättämään liian miettimisen ja säätämisen pois.

 

Hyvä rutiini on mieluisa ja tärkeä


Hyvä rutiini on tietysti vielä sellainen, että sen tekeminen on mukavaa, tuntuu hyvältä. Mitä hyvää tuo teko tai asia tuo sinulle, miksi se on sinulle tärkeä tehdä? Ajattele vaikka jotain asiaa, minkä jo teet joka päivä. Vaikka aamukahvin juominen, lehden luku tai puolison tai lasten halaaminen aamulla. Se on mukava ja ihana asia, jota et halua jättää väliin. 

Lisäksi kannattaa vielä miettiä, mikä muistuttaisi sinua tuosta rutiinista. Mikä auttaa sinua pitämään siitä kiinni? Minulla se on se aamukahvi, joka muistuttaa minua rauhoittumisesta. Odotan kahvin tippumista, enkä tee mitään sinä aikana (korkeintaan vähän venyttelen paikallani kropan jumeja yön jäljiltä) ja nautin ensimmäiset kahvihörpyt maistellen.  


Onko sinulla jo jotain toimivia rutiineja? 
Mistä asiasta voisit koettaa saada itsellesi rutiinin nyt syksyn alkaessa?

Onko rutiinit auttaneet sinulla hyvien syömis- tai hyvinvointitekojen saamisessa osaksi arkea?


Kun loman jälkeen taas luomme arjen tavat uudelleen, on samalla myös helppo juurruttaa uusia terveellisen elämän rutiineja arkeen, kuten vaikka hyviä syömistapoja tai pieniä liikuntahetkiä. 


Lue seuraavaksi:

Tavoitteena terveellisempi ruoka – 5 asiaa, jotka voit tehdä heti

Kuusi tärkeintä asiaa hyvien elämäntapojen onnistumisessa

minivalmennus-Ravitsemusterapeutti-Kirsi-Englund

Leave a Reply