Tavoiteaskeleet pysyvän elämäntapamuutoksen tekemiseen

Tavoiteaskeleet pysyvän elämäntapamuutoksen tekemiseen

posted in: Energiaa päivään | 0
 

Jatkoksi aikaisempiin blogiteksteihini syömisen muutoksen uusista työkaluista haluan vielä antaa konkreettiset askeleet, joiden avulla pääset liikkeelle elämäntapamuutoksen tekemisessä. 
 


Mitä on tapahtunut sitten, kun olet tavoitteessasi?​


​​
Kun koet muutoksen tarpeelliseksi, aloita miettimällä mikä on konkreettisesti tavoitetilanteesi. Ajattele, että olisit nyt jo siellä, mihin haluat päästä. Mieti mitä teet silloin kun olet tavoitetilanteessasi? Minkälaisia asioita ja tekoja arjessasi on? Mitä pitää konkreettisesti olla tapahtunut tästä hetkestä siihen, että olet tavoitetilanteessasi?
 
Nämä asiat pitäisi sitten saada arkeen teoiksi. Mitä teet, kuinka paljon, milloin ja ehkä kenen kanssa?
 
Jos halutaan saada jotain muutosta aikaiseksi, niin silloin pitää tietysti arjessa tehdä jotain toisin, kuin aiemmin, että jotain myös muuttuu.
 
Konkreettisesti mieti, mitä voisit tänään, huomenna tai loppuviikon aikana tehdä sellaista, joka veisi sinua kohti tavoitettasi. Nämä voi olla ihan pieniäkin asioita. Koska usein ne pienet asiat onnistuvat helpommin kuin isot ja ajan kanssa pienistäkin muutoksista kertyy isoja vaikutuksia.
 
Jos halutaan saada muutosta, tulee käytännössä siis ensi viikon aikana tehdä jotain toisin, kuin olet aiemmin tehnyt. 


 
Muutokset voivat olla esimerkiksi: 

  • Kasvisten lisääminen yhdelle päivän aterioista tai niin, että jokaisella aterialla on tuoretta
  • Liikkumisen lisääminen: Mieti mikä tapa tai muoto olisi sellainen, johon odotat pääseväsi, joka on mukavaa. 
  • Välipalan lisääminen iltapäivään ennen töistä kotiinlähtöä.’
  • Iltapalaksi yhden makkaran syöminen kahden makkaran sijaan ja lisäksi kasviksia ja ruisleipä.
  • Illalla sänkyyn meneminen ja kirjan lukeminen puoli tuntia aiemmin, jotta ehtii rauhoittua ja saada unen päästä kiinni aiemmin. 
  • Vaalean leivän vaihtaminen kuitupitoiseen leipään kolmena-neljänä päivänä viikossa.
  • Lautasen vaihtaminen pienempään, jotta annoskoko pienenee.​

 
 
Mieti nyt siis yhdestä kolmeen muutostavoitetta, joihin lähdet tekemään sellaisia muutoksia, että jaksat elää näiden kanssa seuraavat viisi vuotta. 

​​Maksimissaan kolmea tavoitetta suosittelen siksi, että koska jokainen muutos vaatii jonkun verran vaivaa, suunnittelua ja uusia päätöksiä arjessa (vaikkapa niiden kasvisten tai välipalojen ostaminen kaupasta, kasvisten laitto ruoaksi aterialle), niin jokainen muutos vie myös voimavaroja alussa, ennen kuin ne muodostuvat rutiineiksi. Ja tämä vie vähintään sen kaksikymmentä toistokertaa. 
 
Eli 1-3 muutostavoitetta pitäisi olla nyt mielessä 
​(vaikkapa että lisään aina jotain tuoretta päivälliselle vähintään kolmena päivänä viikossa).

 

Ennakoi ja suunnittele askeleesi


 
Seuraavaksi mieti, mitkä asiat voivat matkan varrella haitata sinua tekemästä noita asioita. Mitkä asiat hankaloittavat tekemistä? Mitä esteitä ja hidasteita saatat kohdata? 
Listaa näitä ylös niin paljon kuin keksit.
 
Sitten hahmottele miten voisit vähentää noiden hankalien asioiden vaikutusta? Listaa myös nämä ylös vaikka toiselle paperille. Millä keinolla voit torpata noita haittaavia tekijöitä tapahtumasta? 
 
Väsymystä torjutaan sillä, että nukutaan riittävästi ja sisällytetään päivään pieniä lepohetkiä. Lounaan väliinjäämistä torjutaan sillä, että aikataulutetaan lounaalle hetki kalenteriin. Iltapäivän kiljuvaa nälkää (ja hätäsuklaapatukkaa) torjutaan sillä, että syödään välipala ennen kuin lähdetään töistä. Välipalan syöminen onnistuu siten, että niitä välipaloja on otettu työpaikalle etukäteen mukaan. 
 
Nyt sinulla on siis lista asioista, joita pitää olla tapahtunut, että olet perillä tavoitteessasi. Lisäksi sinulla on listattuna asioita, jotka vähentävät kaikkien mutkien ja häiritsevien tekijöiden vaikutusta arjessasi, kun muutoksia teet. 
 
Nämä asiat siis muodosvat tavoiteaskeleesi kohti uutta syömistapaasi ja ehkä parempaa terveyttä tai painonhallintaa. Sinulla on nyt itselläsi näkösällä avaimet, joiden avulla pääset perille. Kirjoita, piirrä tai taiteile jollain muulla tapaa näistä asioista itsellesi näkyville portaat tai joku muu kuva, joka muistuttaa sinua tekemisestä matkalla. 
 


Jaksatko toteuttaa muutettavaa asiaa seuraavat viisi vuotta?​ 

 


En suosittele koskaan tekemään ehdottomia muutoksia syömiseen tai elämäntapoihin. Syy on se, että jos vaikka päätämme luopua kokonaan makean syömisestä, tai noudattaa jotain tiukkaa listaa, niin elämästä ja syömisestä tulee helposti kurjaa ja vähän hankalaa. Emmehän jaksa elää kurjaa elämää kovin pitkään? Tällaisesta joustamattomasta tavasta syödä johtuu yleensä se kierre, että kiristelemme – sorrumme – kiristelemme – sorrumme. 
 
Siksi kehoitan aina miettimään muutoksia sellaisiksi, että jaksat noudattaa niitä vaikka seuraavat viisi vuotta. Silloin muutoksista tulee sellaisia järkeviä, sopivan kokoisia, että ne sopivat elämään, eivätkä tee siitä kurjaa. Lisäksi ethän halua nyt toistaa jälleen sitä samaa ympyrää, että elät hetken jonkun tiukan linjan mukaan ja sitten palaat takaisin vanhaan elämäntapaan ja vanhaan terveyshaasteeseen? Ethän?

Tämän oivalluksen kokeneet ihmiset sanovat minulle tosiaan, että ovat ihmeissään, miten helppoa ja mukavaa muutoksen tekeminen onkaan, kun sen tekee oikein, eikä niin, että elämästä tulee kurjaa. ​

 
Toinen vinkki muutosaskeleiden asettamiseen on, että aseta tarpeeksi konkreettinen tavoite. Sellainen, että huomaat joka päivä, oletko tehnyt tavoitteen mukaisen teon vai et. Jos muutostavoite on kovin epämääräinen (esimerkiksi: syön vähän vähemmän), et ehkä oikein itse tiedä mitä sinun pitäisi tehdä ja milloin olet tehnyt tuota asiaa. Siksi on tärkeä miettiä konkreettisia tekoja, että huomaat onnistumisesi ja asioita todella tulee tehtyä eri tavalla. 
​​

Muistatko: miten saadaan uusi uoma hiekkatiehen?


 
Ja sitten, muistatko vielä kun puhuin siitä vesiuomasta hiekkatiellä, joka meidän pitää kääntää toiseen kohtaan virtaamaan? (Jos et muista, vilkaise teksti täältä.)


Joka kerta, kun olet uuden ja vanhan tavan vaiheilla, jaksatko laittaa kasviksia aterialle vai et, ajattele tuota vesiuomaa hiekkatiessä. Se on se kohta, jossa sinun pitää päättää, haluatko vahvistaa uuden rutiinin muodostumista vai jatkatko vanhaa rataa. Kun jaksat toistaa uutta tapaa jonkin aikaa, alkaa tuo uusi asia tulla tutummaksi ja tutummaksi aivoillemme ja sen tekeminen helpottuu. 
 

​​
Sekin on hyvä huomata, että helppoa ja mukavaahan näiden muutosten tekeminen ei yleensä varsinkaan alussa ole. Se on hankalaa ja raskasta tehdä uudella tavalla asioita.
​ 
Mutta tiedätkö, että omia ajatuksia ja mielen tuottamia esteitäkin voi opetella 
​huomaamaan ja käsittelemään niin, että ne eivät niinkään vaikuta siihen tekemiseen, jonka kuitenkin koemme itsellemme tärkeäksi. ​LIsäksi se omien arvojen tunnistaminen, eli miksi muutos on sinulle tärkeää, auttaa tässä. Vaikka on hankalaa, voit silti valita teetkö asioita kohti sinulle tärkeitä asioita, vai niistä poispäin. 
 

 

 

Leave a Reply