Onko tavoitteenasi terveellinen ruokavalio, mutta et onnistu toteutuksessa pitkäkestoisesti? Ajatteletko syöväsi terveellisesti, mutta huomaat päivä toisensa jälkeen, että kasvikset jäävät jääkaappiin ja lautasellasi on vain jotain helppoa ja nopeaa, minkä joukossa ei vihreää paljon näy.
Niin, et tosiaan ole ainoa, joka miettii näin. Tietoa terveellisestä syömisestä olet kyllä varmasti löytänyt vaikka kuinka paljon, mutta sen toteuttaminen tuntuu hankalalta arjessa.
Kaikkihan sitä söisi terveellisesti, jos ei olisi mitään esteitä. Jos elämässä ei olisi muuta tekemistä kuin keskittyä terveelliseen ruokavalioon ja terveellisiin elämäntapoihin, niin olisihan se helppoa.
Mutta eihän se arki mene näin. On töitä, ylitöitä, harrastukset, lasten harrastukset, huonosti nukutut yöt, stressiä perheenjäsenten ja sukulaisten voinnista, autettava muita ja kaikkea muuta. Usein se oman syömisen miettiminen tuntuu vähiten tärkeältä kaiken tämän rinnalla. Saati, että jaksaisi panostaa ruokavalion remontoimiseen.
Terveellinen syöminen ei onneksi ole joko on tai off. Sitä ei tarvitse tehdä täydellisesti tai sitten ei ollenkaan jos täydellisyyteen ei pääse.
Voi tehdä pieniä hyviä asioita vaikka koko ruokavaliota ei jaksaisi tai pystyisikään remontoimaan. Eikä sitä totaaliremonttia edes kannata tavoitella. Yksikin askel on parempi kuin ei yhtään askelta terveelliseen suuntaan. Vaikka olisit äsken syönyt jättipizzan ja huuhdellut sen alas puolella litralla sokerilimpparia, voit silti seuraavalla aterialla syödä porkkanan. Jokainen porkkana on parempi kuin ei yhtään porkkanaa.
Jos et ehdi etkä jaksa panostaa terveelliseen syömiseen kovin paljoa, niin kokeile aloittaa muutamasta pienestä jutusta, jotka vievät sinua kohti terveellisempää syömistä. Tässä viisi esimerkkiä, jotka voit tehdä heti tänään:
1. Pidä kiinni ateriarytmistä
Syö aamulla edes banaani tai jogurtti. Pienikin aamupala on parempi kuin ei mitään. Syö jotain useamman kerran päivässä. Kroppasi ja aivosi pysyvät virkeämpinä.
2. Syö joku kasvis tai hedelmä
Kasviksia voi syödä helpostikin, aina ei tarvitse tehdä täydellistä salaattia tai keksiä kasvisruokaa. Kuori porkkana ja rouskuttele se ruoan valmistumista odotellessa. Tai keitä aterialle pussillinen pakasteherneitä, vihreitä papuja tai parsakaalia. Tai osta kotiin näkyvälle paikalle pussillinen omenoita ja syö omena kun tulee se iltainen mieliteko. Helppokin kasvis on parempi kuin ei mitään.
3. Syö aamulla jotain missä on proteiinia
Puoli purkkia raejuustoa tai rahkaa. Keitetty kananmuna tai kaksi. Leipä kinkulla. Pähkinöitä ja siemeniä jogurtissa. Proteiinipitoisen aamupalan (väh. 15% energiasta) syöjät syövät tutkimusten mukaan vähemmän loppupäivän aikana kuin vähän proteiinia aamulla saavat.
4. Syö välipala iltapäivällä ennen kuin lähdet töistä kotiin.
Osta kauppareissulla laukkuun pussillinen pähkinöitä ja syö siitä pieni kourallinen iltapäivällä. Välipalarahka tai hyvä proteiinipatukkakin on parempi kuin ei mitään. Välipalan avulla jaksat mennä kotiin ja tehdä paremmin ruokaa kuin että menet kotiin sudennälkäisenä. Silloin syöt takuuvarmasti kaikkea mitä kaapeista löytyy.
5. Lisää öljyä salaattiin
Rypsiöljyn lorauttaminen salaattiin (tai johonkin muuhun ruokaan) ei ole vaikeaa ja saat siitä paljon aivojesi tarvitsemia välttämättömiä rasvoja. Jos et ole aikoihin koskenut öljypulloon kaapissasi, voi olla tarpeen ostaa uusi tuoreempi. Ja huomioithan, että käyttämäsi öljy on vielä sellaista, että siitä saat niitä tarpeellisia välttämättömiä rasvahappoja, eli esimerkiksi rypsiöljyä, hampunsiemenöljyä, pellavansiemenöljyä, tai siemeniä tai pähkinöitä.
Voit ajatella niin, että jos useampina päivinä viikossa teet jotain näistä viidestä asiasta, olet jo plussan puolella. Jokainen teko on parempi kuin ei mitään. Sinun ei tarvitse alkaa maanantaista noudattamaan täydellistä ruokavaliota, voit aloittaa vaikka tiistaina tai sunnuntaina. Ja tehdä yhden asian paremmin kuin ennen.
Tärkeintä on, että teet jotain ja saat siitä pieniä onnistumisen kokemuksia. Vähitellen huomaat, että tottumukset eivät olekaan niin vaikeita. Paremman syömisen myötä olokin saattaa virkistyä ja jaksat taas enemmän.
Lue lisää aiheesta: Vältä nämä viisi virhettä kun haluat syödä terveellisesti
Lue tästä linkistä, mitkä ovat kuusi keskeistä oivallusta hyvässä syömisessä.
Leave a Reply