Uudet työkalut syömisen muutokseen

Uudet työkalut syömisen muutokseen

posted in: Energiaa päivään | 0

 

Viimeksi kerroin kahdesta asiakkaastani, jotka olivat onnistuneet tekemään muutoksia. Lupasin kertoa, mikä oli se salaisuuteni, jolla tuo muutos onnistui.

Lue aiempi artikkeli täältä: Motivaatio syömisen muutokseen ei synny käskemällä

 

Jos et ole onnistunut syömään terveellisesti jonkun tiukan dieetin tai ruokalistan mukaan, ei vika ole suinkaan sinussa. Se ei johdu sinun heikosta itsekuristasi, vaan se johtuu siitä, että tuollainen ulkopuolisen antama lista ja toimintatapa ”syö näin” ei vain toimi meidän aivojen rakenteiden vuoksi (kerroin tästä aiemmassa tekstissäni).

Eikä myöskään siksi, että kehon kannalta me emme oikein pysty järjellä päättelemään kulloinkin tarpeellista ruokamäärää, vaan keho säätelee tätä itse. Ja siinä voi olla vaihteluakin eri päivinä.

Liian tiukka syömisen rajoittaminen johtaa helposti siihen, että kehon nälkä kasvaa, kun energiaa ei saada kehon tarpseeseen riittävästi. Sitten kun syödään, ottaa keho voimakkaiden nälkäviestien avulla energiaa takaisin, jotta se turvaisi hengissä säilymisen.

Hengissä pysyminen ja sitä varten riittävän määrän energiaa syöminen on kehon tärkein tehtävä, jota se hoitaa erittämällä nälkä- ja kylläisyyshormoneja sen mukaan, mikä energian saannin tilanne kulloinkin keossa on.

 

Lisäksi tällainen ulkopuolisen sanelema tapa ei välttämättä tunnu meistä itsestämme tärkeältä.

 

Käytössäsi on ollut huonot menetelmät, väärät työkalut.

 

Jos olet joutunut kuoppaan, josta et pääse pois. Ethän jatka kaivamista lapion avulla, jolloin menet vain syvemmälle kuopassasi. Tehokkaamman tai isomman lapion (tiukemman dieetin) käyttöönottaminen ei auta ongelmasta poispääsyssä.

Jotta pääset pois kuopasta, sinun tulee ottaa käyttöön uudet työkalut, jotka nostavat sinut pois ja vievät toiseen suuntaan, eivät kaiva kuoppaasi syvemmäksi.

 

Syömiseen vaikuttaa elämän kokonaisuus

 

Olen huomannut, että usein ihminen innostuu ja voimaantuu siitä, että hänen kokemusta ja tilannetta kuunnellaan ja ymmärretään. Pysyvä muutos ei onnistu vain kaloreiden laskemisella. On hyvä huomata, että syömiseen vaikuttaa meidän elämän kokonaisuus. Arjen kiireet, voimavarat, ruoanlaittotaidot, stressi, nukkuminen jne.

Jokaista muutosta tekee aina ihminen. Ihminen, jolla on oikeaa tietoa tai on kapeaa tietoa. Ihminen, jolla on stressaava työ, paljon työmatkoja, perhe, eläimet ja ehkä vielä omat vanhemmat hoidettavina. Ihminen, jolla on erityislapsia, mielenterveyshaasteita, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, vatsavaivoja. Ihminen, joka tykkää hyvästä ruoasta, tapaa ystäviä kahviloissa ja haluaa tehdä mukavia asioita elämässä. Ja ennen kaikkea ihminen, joka yrittää parhaansa, mutta silti ei aina osaa, jaksa eikä viitsi.

Jokaisen haasteen takana on siis aina inhimillisyys, jokainen yrittää, mutta aina on tekijöitä, jotka eivät tee elämästä kiiltokuvaa ja muutoksesta mukavaa.

 

Siksi dieettiratkaisut eivät toimi, koska arjessa ja elämässä tulee erilaisia tilanteita, kiireitä ja stressiä, jolloin heppoisin perustein tehdyt päätökset ja teot hautautuvat tärkeämpien asioiden alle. 

 

 

Kolme keskeintä kysymystä pysyvässä muutoksessa

 

Ihminen, joka on jo lyönyt ehkä hanskat tiskiin, tai sanoo, että en ainakaan sitten aloita sitä tai syö tätä, saa innostuksen pilkkeen silmäkulmaan ja alkaa suunnitella kokeiluja, kun häneltä kysyy, että mikä sulle olisi tärkeintä tai helpointa tehdä juuri nyt, tässä tilanteessa.

Ei ala väittelemään siitä, mitä asiakas juuri nyt ei halua tehdä, vaan antaa asiakkaan itse päättää, mistä hän on valmis aloittamaan. Usein muutos seuraa toista ja siihen aluksi hankalaltakin tuntuneeseen asiaan päästään tarttumaan vähän myöhemmin. Ja kunhan saa kannustusta ja tukea, niistä pienimmistäkin onnistumisista, yrittämisestäkin.

 

Esittelen seuraavaksi kolme asiaa, minkä yleensä olen huomannut vievän ihmistä eteenpäin ja saavan innostumaan alussa mainittujen lauseidenkin jälkeen. Nämä kysymykset voit myös kysyä itseltäsi, jos olet yrittänyt saada aikaan muutosta monta kertaa.

 

  1. Mitä ratkaisukeinoja on käytetty aiemmin ongelman ratkaisemiseen?

Ovatko ne keinot toimineet? Entä mihin niiden käyttö on johtanut pidemmällä aikavälillä? Ei sillä että pengottaisiin syitä tai epäonnistumisia, vaan yritetään tunnistaa ehkä paikallaan pyöriviä, itseään toistavia ja toimimattomia ratkaisukeinoja.

Mietitään miksi näin on. Huomataan se, mikä ei vie meitä eteenpäin. Jos olet jo kuopassa, lapiolla kaivaminen ei nosta sinua pois, vaan kaivaa ehkä syvemmäksi sitä kuoppaa, jossa parhaillaan ollaan. Tarvitaan joku uusi työkalu, jolla saadaan toisenlaisia tuloksia. Yritetään siirtyä muunlaisten keinojen käyttöön.

 

  1. Mikä on oleellisinta nykyisessä tilanteessa, mikä on sinulle tärkeintä tai helpointa tehdä juuri nyt?

Usein mietimme sitä, että pitää lopettaa makean syöminen kokonaan tai olla täydellinen jossain asiassa. Kuitenkin on tiettyjä asioita, joilla on enemmän merkitystä kuin toisilla kokonaisuuden kannalta. Ei ainakaan alussa kannata keskittyä nippeleiden hiomiseen, vaan keskitytään olennaiseen.

Pienilläkin muutoksilla voi päästä eteenpäin. Varsinkin ajan kanssa pienetkin muutokset voivat saada aikaan isoja vaikutuksia. Kun muutos saadaan käyntiin jostain pienestä asiasta, kertyy onnistumisia ja hankalammatkin muutokset alkavat tuntua ajan kanssa mahdollisilta.

 

  1. Miten toimitaan jos tai kun uutta muutosta ei jaksakaan toteuttaa joka päivä?

Onko se hanskat tiskiin ja epäonnistumisen myötä leuka rintaan, kun yhtenä iltana ei päästäkään lenkille työmatkan tai koiran sairastumisen vuoksi?

Vai onko se vaan yksi päivä, jolloin ei jaksanut, halunnut tai pystynyt ja seuraavana päivänä yritetään taas, ehkä tarvittaessa strategian toimivuutta tutkien. Ei meidän ole loppuelämässäkään tarvetta kuntoilla seitsemänä päivänä viikossa tai olla kokonaan ilman mitään herkkuja, joten miksi pyrkisimme siihen nyt kun muutosta aloitetaan?

 

On normaalia kokeilla eri keinoja ja tarvittaessa säätää muutoksia, jos alkuperäinen suunnitelma tuntui liian isolta muutokselta.

On normaalia, että tarvitsemme muutoksen tekemiseksi harkintaa, suunnittelua, kokeiluja ja yrittämistä ja erehtymistä. Se, että kokeilemme jotain ja huomaamme, että se ei minun arjessa toimikaan, ei ole katastrofi. Meidän pitääkin etsiä ja kokeilla mikä tapa toimii juuri minulla, miten saan asian toteutettua omassa arjessani. Ei haittaa, vaikka alussa uutta asiaa ei toteutakaan ihan joka ikinen päivä.

 

Ainoa keino, miten muutoksesta voi saada pysyvän on, että tehdään asioita, jotka itsestä tuntuvat tärkeiltä, eikä yritetä liimata päälle jonkun toisen näkemyksiä tai tapoja. Lisäksi tehdään muutos askel askeleelta niin, että muutos on kerrallaan sopivan kokoinen, jotta jaksamme niitä toteuttaa. Meidän pitää jaksaa tehdä uutta asiaa monta kertaa, ennen kuin se alkaa sujua helposti ja mukavasti.

 

Ne uudet työkalut, lähde tästä liikkeelle

 

Jos olet yrittänyt muutosta tai olet sen kynnyksellä nyt, mieti omaa arkeasi ja mieti minkä asian muuttaminen toisi arkeesi eniten hyötyjä, hyvää oloa tai jaksamista juuri nyt. Kun löydät sopivan asian, mieti mikä konkreettinen teko arjessa muuttaisi sitä. Voitko sitoutua tekemään tätä tekoa aluksi vaikka kolmena päivänä viikossa?

Sinun ei tarvitse tehdä uutta asiaa heti joka päivä. Mutta jos teet aluksi kolmena päivän viikossa, on se jo enemmän kuin aiemmin. Ja jos et joku päivä ehdi, jaksa tai pysty, voit silti onnistua viikon aikana tekemään tuon kolme kertaa. Ja se on jo merkittävää. Jatkamalla samaa rataa muutos alkaa pikkuhiljaa sujua.

 

Moni asiakkaani onkin sanonut, että muutos onkin itseasiassa lopulta helppo. Kun vain on oikeat työkalut ja oikeanlainen ajattelu käytössä.

Taannoin palaute eräältä asiakkaaltani, jonka kanssa aloitimme ruokavalion muutosta näillä pohdinnoilla oli, että ”olen todella positiivisesti hämmästynyt tästä tapaamisesta ja saamastani ohjauksesta”.

 

Tärkeimmät asiat kun haluat tehdä muutoksen eri tavalla kuin aiemmin:

  1. Lopeta vanhojen, paikallaan junnaavien keinojen käyttäminen
  2. Mieti mikä muutos toisi sinulle lisää jaksamista, hyvinvointia tai terveyttä arjessa juuri nyt.
  3. Mieti sellainen muutos, mitä voit toteuttaa kolmena-neljänä päivänä viikossa, loppuelämäsi ajan. Jos et joku päivä jaksa tai ehdi toteuttaa tätä tekoa, ei se haittaa. Jatkat taas seuraavana päivänä.

 

 

P.S. saat tässä vielä yhden työkalun itsellesi käyttöön. Pohdi tämän harjoituksen avulla muutostasi, ja sitä, mikä veisi sinua eteenpäin. Tämä on ote valmennuksestani Mielen voimalla – onnistu syömisen muutoksessa.

Tästä voit ladata työkalun: Tilanneanalyysi -harjoitus

 

 

 

Lue myös aiemmat artikkelit aiheesta:

Haluatko muutosta ruokavalioon? Tee tämä asia toisin!

Mistä motivaatio syntyy – asiakastarinoita

 

Leave a Reply