Arkiruokailujen hallinnan ABC

Arkiruokailujen hallinnan ABC

posted in: Ideoita arkiruokaan | 0

Työt, koulut ja päiväkodit alkavat. Moni miettii miten sitä taas selvittää arjen koko paletin – työt, harrastukset, lasten viemiset ja tuomiset, ruoanlaiton ja muut kotityöt. Helppoahan tuon paletin hallinta ei ole, sillä aika on rajallista ja työssäkäyvän illat ovat kovin lyhyitä. Huomattavaa helpotusta arkiruokapalettiin on kuitenkin mahdollista saada huomioimalla tiettyjä asioita arjen suunnittelussa.

 

Pahinta on paniikki kotiintullessa

Huonoin tilanne on se (tavallinen), että tulette kotiin töistä, koulusta ja päiväkodista, kaikilla on nälkä, eikä jääkaapissa ole kuin valo. Kun tässä vaiheessa aloitetaan miettimällä kuka lähtisi kauppaan, mitä sieltä ostetaan ja mitä laitetaan ruoaksi, niin vierähtää aika tovi, ennen kuin ruoka on pöydässä, nälkäkiukut selätetty ja kaikki pääsevät tyytyväisinä illan muihin puuhiin.

Ratkaisuja:

  • Syö välipala töissä ennen kuin lähdet kotiin. Lapset saavat välipalan päiväkodissa ja pienimmät koululaiset iltapäiväkerhossa. Näin jaksat itse hyvin kotiin asti ilman nälkäkiukkua ja valmistaa hyvän ruoan. Pidä siis hyviä välipaloja saatavilla työpöydällä, laukussa tai auton hanskalokerossa. Laita myös yksin kotiintulevalle koululaiselle ohjeet välipalaan valmiiksi. Näin jaksatte hyvin siihen asti, kunnes ruoka on valmis.
  • Mieti myös arki-iltojen ruokia valmiiksi eteenpäin vähintään kolmeksi päiväksi, mielellään koko viikoksi. Ja osta myös useamman päivän ruoat kerralla kaupasta. Näin sinun ei tarvitse tuhlata joka päivä aikaa kaupassa käymiseen ja on ihanan helppoa vain alkaa kokata valmiiksi etukäteen mietittyä ruokaa kun pääsee kotiin.

 

 

Kun ei halua tai ehdi kokata joka päivä

Kaikki eivät ehdi, jaksa tai halua laittaa ruokaa joka päivä. Ja kyllähän ruoanlaitto vie aika paljon aikaa jokaisesta päivästä, jos jokaisen aterian laittaa perusteellisesti alusta asti. On myös päiviä, jolloin ei ehdi laittamaan ruokaa. Kun töistä mennään suoraan harrastuksiin tai kotona pyörähdetään vain pikaisesti ennen illan menoja, niin aikaa ruoanlaitolle ei vain ole.

Ratkaisuja:

  • Huomioi tällaiset illat etukäteen. Katso vaikka viikonloppuna tulevan viikon kalenteria ja mieti milloin et ehdi laittaa ruokaa. Valmista silloin edellisenä päivänä sellaista ruokaa mitä voit lämmittää myös seuraavana päivänä. Ja valmista ruokaa isompi annos. Makaronilaatikko (lihasta, kanasta, pavuista, tofusta), Keitot (kasvissose, linssi, kala, makkara, broileri), laatikkoruoat (kinkkukiusaus, lohikiusaus, lasagne, palermonpata) tai lihapadat ja italianpata säilyvät hyvin seuraavaan päivään.
  • Voit myös valmistaa viikonloppuna jo valmiiksi vaikka paria eri ruokaa kahden päivän annokset. Makaronilaatikko ja kiusaus säilyvät hyvin nopeasti jäähdytettynä ja kylmässä pidettynä muutaman päivän. Näin teillä on helposti jo neljälle päivälle ruoat valmiina.

 

 

Keittiö on kuin pommin jäljiltä, ruoka jää laittamatta

Toisinaan ruoanlaitto ei houkuttele, jos keittiö on kuin räjähdyksen jäljiltä kotiin tultaessa. Monelle saattaa olla epämieluisaa siivota kiireisiniä päivinä, eikä siihen tahdo edes löytyä aikaa. Keittiön siisteys vaikuttaa kuitenkin huomattavasti haluun valmistaa hyvää ja terveellistä ruokaa.

  • Siivoa siis keittiö aina edellisen ruoanvalmistuksen jäljiltä mahdollisimman pian. Tämä voi tuntua alkuun hankalalta, mutta kun ottaa tavaksi tehdä pienen siivouksen joka päivä ja laittaa tavarat päivän päätteeksi paikoilleen, välttyy suursiivoukselta siinä vaiheessa, kun tilanne on jo katastrofin partaalla. Siisteys vaikuttaa kuitenkin todella paljon siihen että kunnollista ruokaa tulee laitettua.

 

 

Nälässä turvaudutaan pikaruokaan ja hätäratkaisuihin

Kun nälkä iskee töiden jälkeen tai illalla harrastusten päätyttyä, on vaikea alkaa enää valmistamaan hyvää ruokaa ja tulee helposti turvauduttua pikaruokaravintoloiden tarjontaan. Kuintenkaan pikaruoka ei ole riittävän laadukasta ja monipuolista ravintoa joka päivä syötynä. Varsinkaan paljon liikkuville ja harrastaville lapsille ja nuorille.

  • Mieti tällaisten päivien ruokastrategia jo etukäteen. Kiireiset illat tulevat harvoin yllätyksenä ja harrastusvuorot ovat yleensä vakiot, joten tilanteen ennakoiminen pitäisi useimmiten onnistua.
  • Pidä huoli, että kotona on valmiina ateria tällaisena päivänä.
  • Pidä aina mukana autossa, treenikassissa tai muussa sopivassa paikassa hyviä välipaloja: pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, kuitupitoisia välipalakeksejä, pähkinäpatukoita, näkkileipävälipaloja.
  • Ota mukaan eväät jo kotoa. Pieni kylmälaukku tai kassi, johon otat pakastimesta kylmäkallen säilyttää eväät kylmänä hyvin muutaman tunnin. Rahka-marja-smoothieta, ruisleipää kinkulla, banaania, omenaa, pähkinöitä ja pillimaito tai juotava jogurtti muodostavat jo todella hyvän välipalan liikkuvalle nuorelle tai häntä kentän laidalla kannustavalle vanhemmalle.
  • Suunnittele nämäkin eväät jo edellisenä iltana tai aamulla. Ja osta viikottaisella kauppareissulla jo valmiiksi sopivia eväitä viikon varrelle.

Pikaruokapaikkojen tarjonta ei ole riittävän ravintorikasta ja monipuolista ravintoa usein syötynä. Ei varsinkaan paljon liikkuville ja harrastaville lapsille ja nuorille.

 

 

Suunnittelemattomuus ja ennakoimattomuus johtavat huonoihin pikaratkaisuihin

Yleensä tilanteet, joissa turvaudutaan pikaruokaan tai huonoihin välipaloihin syntyvät suunnittelemattomuudesta ja ennakoimattomuudesta. Sellaisessa tilanteessa, kun nälkä on päällä ja pitäisi kiireesti mennä harrastuksiin, ei ole helppo enää löytää hyviä ruokavaihtoehtoja. Avainsanat ovatkin siis suunnittelu ja pieni ennakointi.

  • Vilkaise aina viimeistään sunnuntaina tulevan viikon kalenteria etukäteen.
  • Luo arkiruokien suunnittelusta itsellesi rutiini. Se voi aluksi olla pieni vaiva, mutta palkitsee kyllä kun saat suunnittelusta tavan.
  • Mieti pääruoat, aamupalat (tarvittaessa lounaat) ja tarpeelliset välipalat koko viikolle etukäteen
  • Mieti jo valmiiksi etukäteen, vaikkapa ihan paperille sellaiset ruoat, jotka valmistuvat kiireessäkin. Tähän listaan voit tukeutua silloin, kun nälän vuoksi ajatukset eivät ole ihan terävimmillään

 

 

Kiireessä kasvikset unohtuvat

Vaikka ruokaa tulisikin laitettua sentään hyvin, jää monella kasvikset sivuun arkiruoista, koska ei ehdi tai jaksa enää niitä miettiä arkiruokien rinnalle. Kasvikset, hedelmät ja marjat tulisi kuitenkin olla isossa osassa ruokavaliossa. Niistä saadaan paljon vitamiineja, kuituja ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka auttavat meitä pysymään terveinä ja virkeijä, jaksamaan arjen paineita ja suojaamaan kehoa sairauksilta. Kasviksia tulisi olla noin puolet jokaisesta ateriasta.

  • Aloita pienestä ja lisää edes jotain tuoretta jokaiselle aterialle
  • Suunnittele myös kasvikset aterioille etukäteen
  • Pidä kotona aina pieni perusvarasto hyvinsäilyviä kasviksia, joista voit valmistaa helpon lisukkeen aterioille
  • Helppokin on parempi kuin ei mitään: keitetyt kasvikset, raasteet, kasvistikut valmistuvat helposti ilman suurta vaivaa tai mielikuvitusta
  • Pakastevihannekset toimivat myös hyvin silloin kun ei ehdi kuoria ja pilkkoa tuoreita, täydennä ruokavaliota niillä tarvittaessa

 

Tee ainakin nämä:

  1. Ota tavaksi vilkaista tulevan viikon kalenteria etukäteen jo viikonloppuna. Huomioi kiireiset päivät ja mieti joku ruokastrategia niille valmiiksi.
  2. Mieti valmiiksi muutamia sellaisia ruokia (ja välipalojakin), jotka valmistuvat helposti kiireessä. Pidä näihin ainekset aina valmiina kotona.
  3. Opettele suunnittelemaan arkiruoat muutamalle päivälle etukäteen. Mieti myös kasvikset näille päiville. Osta ruoat valmiiksi kotiin.

 

Arkiruokapankkipohja - toimivaa arkiruokaa

 

 

Leave a Reply