Tunnesyöminen – mistä apua kun tunteet saavat syömään?

Tunnesyöminen – mistä apua kun tunteet saavat syömään?

posted in: Ideoita arkiruokaan | 0

Tunnesyöminen tarkoittaa sitä, että tunteet saavat meidät syömään. Syömisen tavoitteena on yrittää säädellä tunteen aiheuttamaa ikävää, hankalaa tai ylipäänsä voimakasta oloa.

Tunnesyömisestä on kyse silloin, kun väsyneenä tartumme karkkipussiin tai suklaalevyyn ja haemme karkista tai suklaasta lisävoimia tai palkintoa päivän aherrukselle. Tunnesyömistä voi olla se, kun surussa syömme jäätelöä, jotta paha olo helpottuisi. Tai se, kun ärsyynnymme jostain tilanteesta ja on pakko saada jotain hyvää syötävää.

Tunnesyömistä voi olla myös se, kun syömistä on vaikea hallita, kun on niin mukavaa syödä yhdessä ja nauttia rakkaitten ihmisten seurasta.

Tunnesyöminen on tosi tavallista ja aiheuttaa helposti paljon stressiä kun ajatukset pyörivät syömisen ympärillä jatkuvasti.

Mistä tunnesyöminen kumpuaa?

Meillä Suomessa ei perinteisesti ole, varsinkaan aiempien sukupolvien keskuudessa kannustettu jakamaan tunteitamme, tuomaan niitä näkyväksi tai oppimaan sanoittamaan mitä tunnemme. Niinpä tunteiden aiheuttama epämukavuus purkautuu erilaisina reaktioina: räjähtelyä, itkua, tiuskimista, huutamista tai mököttämistä. Joskus tunnetilat purkautuvat liiallisena työntekona, ruutuihin uppoutumisena, syömisenä, juomisena tai liiallisena urheiluna. Lisäksi tunnesyöminen liittyy vahvasti ihmisen elinkaareen: kun vauvana meillä ei ole vielä itsellä keinoa säädellä omia tunteitamme, kytkeytyy ruoka huoltajan syömistilanteessa luomaan turvan, läheisyyden, hellyyden ja hoivan kokemukseen. Syöminen tuo myös voimakasta mielihyvän tunnetta aivoissa: aivot saavat energiaa, mikä on niille hengissä säilymisen kannalta välttämätöntä.

Tunteet kietoutuvat tosi usein syömiseen. Osittain tämä on ihan luonnollista ja harmitonta, esimerkiksi kun vaikka juhlistamme jotain iloista tapahtumaa hyvällä ruoalla.

Mutta ongelmaksi siinä, että tunteita ei ”tunneta” tai tuoda näkyväksi vaan yritetään unohtaa tai työntää pois mielestä jollakin toiminnalla voi tulla se, että elämä kapeutuu. Eli emme voikaan elää sellaista elämää, jota haluamme, joka olisi arvojemme mukaista, koska emme osaa käsitellä rakentavasti tunteitamme. Lisäksi tunnesyöminen pitkään ja voimakkaasti toistuessaan voi aiheuttaa terveydellisiä haasteita.

Töihin tunteita pakenevalla ei riitä aikaa ja kärsivällisyyttä ehkä perheelle tai liikunnalle ja muille terveysteoille, syömisellä tai juomisella tunteet huuhteleva kärsii ehkä terveysongelmista, eikä jaksa toteuttaa toivomiaan vaellusreissuja tai liikunnallisia hetkiä yhdessä muun perheen kanssa. Tai negatiiviset ajatukset syömisestä tai omasta itsestä estää itseä lähtemästä rannalle, harrastukseen, tapaamaan ihmisiä tai tekemään muita asioita, mistä saisi nautintoa ja iloa.

Mitä tunteet ovat?

Tunteet eivät katoa sillä, että ne työnnetään syrjään tai yritetään väkisin unohtaa jonkun toiminnan avulla, vaan ne ponnahtavat uudelleen pintaan, vähän kuin veden alle painettu rantapallo.

Tunteet ovat kehossa tapahtuvia reaktioita, joihin liittyy yleensä kehollinen reaktio: sydämen sykkeen kiihtyminen, hengityksen tihentyminen, hormonien vapautumista ja lihasjännitystä. Tunteiden tehtävänä on alunalkaen ollut saada ihminen toimimaan. Esimerkiksi taistele tai pakene -reaktio on yksi esimerkki tunteesta, joka syntyy kun kohtaamme jonkun uhan.

Ihmisellä on kyky säädellä tunteita, mikä tarkoittaa, että pystymme hallitsemaan tunteitamme ja niiden aiheuttamia kehollisia reaktioita. Pystymme purkamaan tunteiden aiheuttamia kehollisia tuntemuksia Tilanteisiin sopivilla tavoilla. Opimme myös sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin, jolloin meidän ei aina tarvitse reagoida tunteisiin.

Yleensä opimme erilaisia tunteiden säätelykeinoja elämän varrella. Joskus syöminen kuitenkin muototutuu yhdeksi tärkeimmistä tunteiden säätelyn keinoista: ruoan hyvät maut tuovat mielihyvää, hyvä ruoka tuntuu hyvältä kehossa, se tuntuu lohduttavalta ja saatavilla olevalta. Ruoka ei hylkää, eikä arvostele ja se on aina saatavilla.

Jos kärsit tunnesyömisestä, toimi näin

Jos tunnistat, että tunteet kuten väsymys, tylsyys, suru, ärsytys tai ahdistus saa sinut helposti syömään, on kaksi asiaa, mitä kannattaa lähteä tutkailemaan.

Aluksi kannattaa varmistaa, että syöt riittävästi. Joskus tunnesyömisen saattaa käynnistää laihduttaminen tai muuten liian niukka energiansaanti. Keho säätelee monimutkaisten säätelyjärjestelmien avulla painoa ja ruokahalua. Jos syömme jatkuvasti liian vähän, on se uhka, että saatamme kuolla nälkään. Tällöin kehossa näläntunne lisääntyy, mikä saa aikaan syömisenhalun kasvamisen. Kun kehoon tarvitaan lisää energiaa, saadaan sitä nopeasti erityisesti sokerisista ja rasvaisista tuotteista, joissa energia on nopeasti imeytyvässä muodossa. Tämäkin lisää mielitekoja ruokaa kohtaan ja helposti voimistaa tunnesäätelyn haasteiden kanssa tunnesyömistä.

Tunnesyömistä seuraa helposti kierre, jossa ensin syödään omasta mielestä vääriä asioita tai liikaa, mitä lähdetään kompensoimaan syömisiä rajoittamalla. Näin kierre on valmis: syödään liian niukasti, mistä seuraa syömisen halun kasvaminen, jota on vaikea vastustaa väsyneenä, surullisena tai ahdistuneena tai kun näiden tunteiden säätelyyn ei ole työkaluja. Kun taas syömme ”liikaa”, jatkuu kierre.

Tunnista, hyväksy ja ilmaise

Toisena asiana tunnesyömisen käsittelyssä tulee lähteä opettelemaan tunteiden tunnistamista ja säätelyä. Tunteiden sanoittaminen voi olla vaikeaa, jos siihen ei ole tottunut. Alkuun voi pysähtyä ihan vain kesken päivän ja pohdiskella minkälaisia tunteita on kokenut päivän aikana: iloa, tyytyväisyyttä, hämmennystä, surua, turhautumista, kiukkua, ahdistusta tai ehkä jotain muuta. Kun tunteita nimeää aluksi neutraalimmissa tilanteissa, alkaa ne tulemaan tutuiksi. Sitten voit toimia vastaavalla tavalla kun tunteet ovat voimakkaampia. Voit pysähtyä kun tunnet jotakin voimakasta levottomuutta, epävarmuutta tai muuta tunnetta ja kysyä mielessäsi itseltäsi että ”mikä tunne minulla on” tai ”mikä mieltäni nyt painaa”. Yritä sanoittaa se, mitä koet, esimerkiksi ”mua ärsyttää koska sain töissä lisää tehtäviä, mitkä eivät kuulu minulle” tai ”olen surullinen koska toiveeni ei toteutunut” tai miten tahansa parhaaksi koetkaan omin sanoin.

Tämän jälkeen, kun olet tunnistanut tunteen, voit pyrkiä rauhoittamaan kehosi reaktion ja luoda itsellesi turvallisen olon. Voit hengittää hitaasti syvään tai käyttää muita itselläsi toimivia keinoja. Pyri hyväksymään kaikki tunteesi sellaisenaan. Tunteet kuuluvat elämään ja ovat tärkeä osa ihmistä. Meillä on lupa tuntea kaikkia tunteita, eikä niitä tarvitse tuomita tai tukahduttaa.

Tunteiden säätelyssä on hyvä opetella erilaisia sopivia keinoja ilmaista tunteita. Tunteita voi säädellä puhumalla niistä, käymällä keskusteluja niiden henkilöiden kanssa, joiden kanssa toimiessa tunteet ovat syntyneet, myös kirjoittaminen, piirtäminen, maalaaminen, musiikki tai liikunta voivat toimia hyvinä apukeinoina tunteiden ilmaisuun.

On hyvä huomata, että syöminen ei varsinaisesti muuta tunteen aiheuttanutta asiaa, siis sitä, mikä sinua alunperin ärsytti tai mistä koit surua tai ahdistusta. Toisaalta se, että et syö, ei myöskään muuta tuota asiaa.

Aiheuttaako syöminen tai tunnesyöminen stressiä? Kaipaatko rauhaa ruoan kanssa?

Lataa tästä ilmainen opas Rauha ruoan kanssa, joka auttaa sinua pääsemään tasapainoon syömisen kanssa.

Leave a Reply