Tutustuta lapsi kasviksiin, paras aika on nyt

Tutustuta lapsi kasviksiin, paras aika on nyt

posted in: Lapsi ruokapöydässä | 0

Nyt on käsillä vuoden paras hetki syödä tuoreita hedelmiä, kasviksia ja marjoja. Kotimainen satokausi alkaa olla runsaimmillaan ja siksi sato on nyt maukkaimmillaan ja hinnat edullisimmillaan. Nyt on siis hyvä hetki käyttää hyöydyksi tämä edullinen sesonkiaika ja nauttia edullisista, tuoreista kasviksista ja marjoista. Anna myös lasten maistella ja totutella uusiin makuihin nyt, kun ne ovat parhammillaan. Tässä vinkkejä tutustumiseen uusiin kasviksiin lasten kanssa.

 

Tutustumista kasviksiin kaikilla aisteilla

Uusiin makuihin tottuminen saattaa kestää lapsella pitkään. Toiset lapset suhtautuvat ennakkoluuloisemmin uusiin makuihin kuin toiset. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus tutustua rennossa ilmapiirissä.

Leikinomaisesti ja eri aistikanavia hyödyntäen lapsi tutustuu mielellään uusiin asioihin. Aluksi riittää kun lapsi haistaa, nuolaisee tai pyörittelee uutta kasvista tai hedelmää kädessään. Se on lapsen tapa tutustua uusiin ruokiin. Anna lapsen tutkia, kokeilla ja tunnustella. Voit myös kertoa lapselle mikä kasvis on kyseessä ja kysele lapselta miltä maistuu, miltä kasvis tuntuu, onko se pehmeää vai makeaa, haluatko lisää?

 

Anna lapselle mahdollisuuksia tutustua uusiin makuihin ja ruokiin. Anna aikaa, vapautta tutkia ja leikkiä.

 

Jos seuraat vaikka pientä lasta kun hän opettelee syömään uusia ruokia: ensin ruokaa painetaan huulia vasten, sitten pyöritellään käsissä, muussataan, liiskataan pöytään, tiputellaan. Sitten lapsi ehkä avaa suunsa, tunnustelee ruokaa, nuolee, imee, vähän pureskelee. Lopulta ruoka ehkä päätyy suuhun pyöriteltäväksi. Ruoka saatetaan aluksi vielä sylkäistä ulos mutta jossain vaiheessa sitä ehkä jo nielaistaankin. Tämä prosessi voi tapahtua yhdellä aterialla tai sitten sitä toistetaan monena päivänä uudestaan ja uudestaan ennen kuin ruokaa ruvetaan syömään kunnolla.

 

Kaikesta ei tarvitse pitää

Kaikesta ei tietenkään tarvitse pitää. Emme me aikuisetkaan pidä kaikesta ruoasta ja sekin pitää hyväksyä, että lapsi ei maistelusta huolimatta kaikesta tykkää. Kasviksista, hedelmistä ja marjoista löytyy valikoimaa, vaihtele ja tarjoa niitä mitkä maistuvat ja anna aikaa lapselle tottua niihin mistä hän ei heti pidä.

On hyvä tarjota lapselle uudestaan ja uudestaan sellaisiakin kasviksia, mistä hän on aiemmin kieltäytynyt. Näin ne tulevat tutummiksi, kun niitä nähdään usein lautasella. Anna lapsen maistella ja totutella. Älä tee kieltäytymisestä numeroa, vaan jätä ennemminkin se huomiotta. Tarjoat vain uudestaan jollain toisella aterialla.

 

Ihmettele yhdessä lapsen kanssa. Kysele miltä maistuu ja suhtaudu itse positiivisesti ja uteliaasti. Näin annat kannustavan mallin lapselle.

 

Moni vanhempi tuskailee sen kanssa, että lapset eivät syö kasviksia. Tähän oikeastaan ainoa ratkaisu on se, että vanhempi tarjoaa kasviksia systemaattisesti jokaisella aterialla, syö niitä myös itse ja välttää pakkoa, riitelyä tai taistelua kasvisten syömisestä. Tee kasvisten maistelusta mukava asia, osoita itse mallia ja tarjoa, tarjoa ja tarjoa kasviksia uudestaan ja uudestaan. Pikku hiljaa lapsi kyllä tottuu ainakin joihinkin kasviksiin, toisilla se kestää pidempään ja toiset tottuvat nopeammin.

Lapset, kasvikset

 

Älä pakota äläkä painosta

Ruokapöydän ilmapiiri kannattaa yrittää pitää mahdollisimman rentona ja mukavana. Niin, että ruokaan ei liittyisi ikävää taistelufiilistä tai kiukuttelukierrettä. Tämä voi kuitenkin olla yllättävän vaikeaa ja vanhemman kannattaakin ehkä miettiä omaa suhdettaan ruokaan ja syömiseen: mistä minun toimintamallini ruokapöydässä tulevat, kannustavatko ne hyvään ilmapiiriin ja ovatko ne tähän päivään sopivia. Kannamme helposti mukanamme omassa lapsuudessamme saamiamme toimintamalleja, jotka ehkä vanhempiemme tai isovanhempiemme aikaan ovat olleet päteviä (vaikkapa lasten kärsiessä ravinnon vähäisyydestä, oli tärkeää syödä mahdollisimman rasvaista ruokaa tai syödä koko lautanen tyhjäksi).

Syömättä jättämiseen ei kannata kiinnittää liikaa huomiota. Kun vanhempi ei reagoi ns. ei toivottuihin asioihin, ei se tuo lapselle lisähuomiota, vaan ikään kuin vie pois syyn kiukuttelulta. Lisäksi on hyvä hyväksyä, että kaikki ei aina maistu lapsellekaan.

Keskity siihen, että iloitset onnistumisesta, oppimisesta ja uteliaisuudesta ja palkitset lasta näistä kehuilla, kiitoksella ja hymyllä.

 

Mitä nyt kannattaa maistella?

Tällä hetkellä sesongissa ovat kotimaiset marjat, avomaan kesäkasvikset ja Euroopasta tulevat hedelmät. Näitä kannattaa nyt maistella ja nauttia niiden ihanasta makeudesta ja edullisista hinnoista.

  • Melonit
  • Persikat
  • Nektariinit
  • Aprikoosit
  • Kirsikat
  • Mansikat
  • Mustikat
  • Vadelmat
  • Herneet
  • Kesäkurpitsa
  • Nauris
  • Kukkakaali
  • Kesäkurpitsa

Lapset, kasvikset

 

Ideoita kasvisten tarjoiluun lapsille

  • Tarjoa kasviksia tai hedelmiä joka aterialla ja vaihtelevasti.
  • Aina ei tarvitse tehdä niin hienoja tarjoiluja: Jos et muuta jaksa tehdä niin anna porkkana, pätkä kurkkua, paprikaa tai kesäkurpitsaa ja kourallinen kirsikkatomaatteja sellaisenaan naposteltavaksi, aterian rinnalle tai välipalaksi.
  • Tarjoa kasvikset omina ryhminään, usein sekoitetut kasvikset tai ruoan seassa olevat kasvikset saattavat näyttää epäilyttäviltä lapselle.
  • Anna lapsen sekoittaa oma salaattinsa aineksista, jotka on asetettu segmenteiksi tarjoiluvadille.
  • Syö myös itse kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Esimerkin voima on valtava. Suhtaudu itsekin uteliaasti ja avoimesti niin se tarttuu myös lapsiin.
  • Anna lapsen joskus valita, mitä kasvista hän toivoisi aterian lisukkeeksi. Pienemmille voit antaa vaihtoehdot: syödäänkö porkkanaa vai tomaattia, haluatko omenaa vai persikkaa? Vältä liian isoja kysymyksiä kuten mitä me tänään syödään tai syödäänkö kasviksia. Nämä kaksi ovat sellaisia, joista aikuinen on velvollinen päättämään: meillä syödään kasviksia joka aterialla, se ei ole lasten päätettävissä vaan ruokavalion terveellisyydestä huolehtiminen on vanhemman velvollisuus.
  • Ota lapsi mukaan ruokien valmisteluun: kasvisten peseminen, pilkkominen, kuoriminen ja ruokien sekoittelu on mukavaa ja rohkaisee lasta kokeilemaan. Anna mahdollisuus oppia ja harjoitella.
  • Maistelkaa kasviksia eri muodoissa: kypsänä, raasteena, raakana, ohuina suikaleina. Kypsät kasvikset ovat usein makeampia kuin tuoreet.
  • Kokeile erilaisia pirtelöitä jogurtista ja marjoista tai hedelmistä. Tarjoile juoma lapsen lempimukista pillin kera.
  • Tarjoa dippikasviksia kermaviilin tai jogurtin kera.
  • Pidä hedelmiä esillä kotona. Se auttaa muistamaan niiden syömisen ja tuo hedelmät lähemmäs lasta. Se mikä lapselle maistuu on hänelle ennestään tuttu ja tutuksi tulee se, mitä on kotona saatavilla.

 

Vinkkejä kasvisten syömisen opetteluun

  • Anna lapsen osallistua pilkkomiseen ja kuorimiseen oman ikätasonsa mukaan. Auta ja anna mahdollisuus harjoitteluun, harjoittelemalla opitaan.
  • Voisitteko kokeilla pientä kasvimaata vaikka parvekkeella tai takapihalla? Tomaattia, hernettä ja vaikka porkkanaakin voi kasvattaa jopa ruukuissa. On huima ilo lapselle päästä itse keräämään omakylvämiä kasviksia maasta. Into näiden maisteluun on varmasti kova!
  • Anna lapsen itse valita kaupassa yksi tai kaksi kasvista tai hedelmää, jota maistelette kotona yhdessä tai josta valmistatte jotakin.
  • Tutkikaa kaupassa yhdessä erilaisia kasviksia ja hedelmiä. Miettikää niiden nimiä ja ihmetelkää muotoja ja värejä.

Kokeilkaa yhdessä seuraavia leikkejä

 

Maistelupeli

Pilkkokaa lautaselle vaikkapa viittä tai kuutta eri kasvista, hedelmää tai marjaa. Ottakaa noppa ja istukaa pöytään lautasen ympärille. Jokainen heittää vuorollaan noppaa ja laskee sen jälkeen nopan silmäluvun mukaisen määrän askeleita kasvis-hedelmä-marjavadilla eteenpäin (eri lajeja). Siitä kohdasta mihin henkilö päätyy, hän ottaa palan kasvista, hedelmää tai marjaa. Ensin hän sanoo mikä se on ja sitten kuvailee tuota ainesta jollain sanalla: pehmeää, kovaa, kirpeää, makeaa, sileää, karheaa, röpelöistä, mehukasta tai mitä vain, mitä hän kokee kasvista maistaessaan. Sitten seuraava pelaaja heittää noppaa ja astuu omalta kohdaltaan silmäluvun mukaisen määrän askelia eteenpäin ja toistaa maistelun. Jatkakaa kunnes kasvikset ovat loppuneet lautaselta.

 

Sokkomaistelu

Tätä voi pelata kaksi henkilöä tai useampi. Pilkkokaa jälleen lautaselle suupalan kokoisia annoksia kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Varmistakaa aluksi, että kaikki tietää minkä nimisiä ainekset ovat. Sen jälkeen yksi maistelija laitttaa silmät kiinni. Toinen maistelija ottaa haarukkaan yhden palan kasvista, hedelmää ja marjaa ja antaa tämän toisen suuhun. Samalla voi sanoa jonkun hauskan ”lorun” vaikkapa ”täältä tulee kasvis, mikä se oikein on” tai ”yllätys yllätys, mikä tämä on”. Silmät kiinni ollut henkilö yrittää nimetä tuotteen, jonka suuhunsa sai. Jos hän ei keksi, voi maistattaja näyttää mikä se oli ja muistelette yhdessä mikä sen nimi olikaan.

 

Tee ainakin nämä:

  • Tarjoa lapsille kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka aterialla. Pieni tai helppo vaihtoehto on parempi kuin ei mitään.
  • Anna lapsen tutustua kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin omassa tahdissa, eri aisteja käyttäen ja leikinomaisesti.
  • Älä pakota tai tuputa, tee ruokahetkestä mukava. Kannusta ja kiitä, kehu hyvistä teoista ja toiminnasta. Jätä ei toivottu huomiotta.
  • Käytä sesongit hyväksi: nyt on hyvä aika maistella meloneja, persikoita, aprikooseja, nektariineja, kirsikoita, herneitä, kesäkurpitsaa ja tomaatteja.

Leave a Reply