Tähän vuodenaikaan moni aloittaa laihdutus- elämäntapa- tai kuntokuurin. Internetissä myydään hyvin monenlaisia kuureja, dieettejä ja kursseja hyvinvoinnin parantamiseen ja laihtumiseen. Mistä tietää mikä kurssi on oikeasti järkevä hankinta kohti parempaa arkea ja mikä kurssi on vain rahojen tuhlausta?
Hyvinvointi pitää sisällään monta asiaa
Tämän aikakauden trendisana on hyvinvointi. Hyvinvointi-sanan alla myydään niin itsensä johtamista, hengityskursseja kuin painonhallintaa ja elämäntapamuutoksia. Kannattaa siis lähteä siitä, että määrittää ensin itselleen mitä on hakemassa. Sen jälkeen kannattaa verrata omia odotuksiaan kurssin kuvaukseen ja sisältöön. Pelkän atleettisen ja komean valmentajan perusteella tai kovien lupausten takia ei hyvinvointikurssia kannata ostaa. Haluatko oppia syömään oikein, haluatko pudottaa painoasi vai haluatko löytää paremman mielen ja kehon tasapainon ja siten saada syömiin tasapainoa ja rauhaa?
Laihduttaminen voi joissain tilanteissa olla perusteltua, tiedetäänhän jo pienenkin painonpudottamisen olevan hyödyksi terveydelle. Toisaalta taas nykyään korostetaan sitä, että ei pitäisi laihduttaa, sillä laihdutuskuurit eivät yleensä tuo kestäviä ratkaisuja. Miten siis olisi järkevää toimia, jos kiloja tosiaan on tarve saada pois?
Tiukkaa kuria vai kestävää tasapainoa?
Hyvin monet netissä myytävät painonhallinta- tai hyvinvointivalmennukset perustuvat siihen, että kurssilaisille annetaan tiukka ruokavalio ja treeniohjeet, joissa pysyessään saa sitten aikaan luvattuja muutoksia. Tällaiset ovat nopeita laihdutuskuureja, joilla saatataan kyllä saada nopeita tuloksia, mutta kestävää painon alenemista niillä ei välttämättä saavuteta. Valmennukset odottavat ja edellyttävät, että valmennettava syö ohjeiden mukaan kotona, työpaikalla, kyläillessä, retkillä, juhlissa ja kaupungilla.
Mitä sitten kun ohjetta ei pystykään noudattamaan?
Elämä ei aina mene listan mukaan. Työpaikkaravintolan linjastolla ei olekaan saatavilla sitä mitä odotit, juhlissa et voikaan vastustaa kakkua, mitä emäntä on hartaudella valmistanut tai aikataulut pettävät, etkä ehdikään suunnitellusti kotiin syömään. Eväiden kuljettaminen mukana alkaa alkuhuuman jälkeen tuntua työltä, eikä aikaa niiden valmistamiseen oikein tahdo löytyä. Mitä sitten tehdään, kun kaikki ei mennytkään suunnitellusti? Lyödään hanskat tiskiin ja todetaan, että ”se valmennus ei sopinut minulle”? Jos taistelet syömisen mielihalujen kanssa tai et saa lautaselle valittua terveellisempiä ruokia, vaikka tietäisit miten sinun olisi hyvä muokata ruokavaliotasi, ei oikea ratkaisu ole todennäköisesti tiukan listan mukainen kuuri. Vaan ennemmin kannattaa satsata oman mielen maailman tutkiskeluun ja sen miettimiseen, miten suhtautuu syömiseen ja omiin ajatuksiin.
Jos taistelet syömisen mielihalujen kanssa, etkä saa tarpeellisia muutoksia vietyä arkeen, ei tiukan ruokalistan kuuri ole todennäköisesti oikea ratkaisu.
Omaan arkeen sopivat muutokset
Elämäntapojen muutoksen pitää sopia omaan arkeen ja elämään. Tiukka kuuri perustuu siihen, että sillä voi saada painon laskemaan nopeasti alussa. Tämä on luonnollista, kun ruokavaliosta jätetään tiettyjä osia pois ja ruokamäärää rajoitetaan. Paino putoaa yleensä helposti kun energiamäärää pudotetaan. Kuitenkin harva saa muutosta pysymään pitkällä aikavälillä tai osaa muokata kuuriruokavaliosta myöhemmin sellaisen, jolla paino pysyisi tasaisesti hallinnassa. Monista painonhallintavalmennuksista puuttuvatkin juuri nämä kaksi tärkeää palapelin palaa: miten suhtautua syömiseen silloin, kun ei pystykään toimimaan etukäteen annetun listan ja suunnitelman mukaan. Sekä miten jatketaan terveellisiä ruokailutottumuksia laihdutusjakson jälkeen.
Loputtomiinhan ei voi jatkaa tiukalla laihdutusruokavaliolla, tai ainakaan se ei ole järkevää monestakaan näkökulmasta. Muutokset, joita elämäntapoihin tehdään, pitäisi olla sellaisia, että ne mahtuvat arkeesi yhdessä sinne jo kuuluvien muiden asioiden kanssa: perhe, työt, työmatkat, harrastukset ja muut itsellesi tärkeät asiat tulevat ensin, et voi niitä sysätä syrjään, jotta voit treenata seitsemän kertaa viikossa ja syödä purkista omia eväitä joka päivä. Elämä tulee ensin, terveellinen elämäntapa mahtuu kyllä siihen mukaan, kun se toteutetaan järkevästi.
Onko onnistuminen kiinni itsekurista?
Välillä dieettien ja elämäntapamuutosohjeiden yhteydessä korostetaan sitä, että tarvitaan kovaa itsekuria, jotta painonhallinnassa onnistuu ja että itsekuria pitää treenata. Todellisuudessa laihtuminen, elämäntapojen muutos tai ylipäänsä ns. terveellinen elämäntapa ei ole kiinni kovasta itsekurista tai sen puuttumisesta. Toki se vaatii aina jonkin verran työtä muokata omia tapojaan, mutta itsekuria tarvitaan lähinnä silloin, jos pitää noudattaa tiukkaa listaa tai itselle sopimatonta, ulkoapäin annettua ohjetta.
Kun hoetaan sitä, että dieetillä pysyminen on kiinni itsekurista ja sen treenaamisesta, ulkoistetaan vastuu dietin onnistumisesta tai epäonnistumisesta henkilölle itselleen. Eli kun dieetissä ei pysytä, onkin kyse henkilön epäonnistumisesta, itsekurin puutteesta, eikä siitä, että dieetti on hyvin yksipuolinen tai rajoittava ja siten siinä pysyminen on hankalaa.
Jos siis tuntuu, että joudut ”dieettisi” kanssa kärvistelemään ja karsimaan elämästäsi paljon asioita, joista et haluaisi luopua, vika ei ole sinussa tai itsekurissasi. Ei siis ole sinun heikkoutta, jos et jaksa rahka-kana-riisi-dieettiä viikkoa kauempaa. Vika on siinä dieetissä, joka ei ole sellainen, jota pystyisi pitkällä aikavälillä noudattamaan.
Kannattaa miettiä, miksi muutos on itselle tärkeä, mitä hyviä asioita se tuo arkeen ja miten muutoksia voi tehdä niin, että ne sopivat omaan elämään.
Mikä on järkevää elämäntapojen muuttamista?
Jos todella haluat muutoksia ruokavalioosi ja parantaa jaksamistasi, katso asiaa niin, että alat rakentamaan itsellesi pysyviä tottumuksia, joiden avulla saat lisää terveyttä ja lisää hyvää oloa arkeesi. Kehon kurittaminen kuureilla, kieltämisellä tai detox-ajattelulla on ihan päin vastaista kuin mikä keholle on hyväksi. Jos haluaa tehdä hyvää keholleen, tarjoaa sille nimenomaan paljon erilaisia ravintoaineita hyvän ruoan muodossa, ei kurita nälkiintymisellä ja niukalla syömisellä.
Jos haluaa tehdä hyvää keholleen, tarjoaa sille nimenomaan paljon erilaisia ravintoaineita hyvän ruoan muodossa, ei kurita nälkiintymisellä ja niukalla syömisellä.
Kun ajattelet muuttavasi jotain ruokavaliossasi, mieti jaksatko tehdä niin pääsääntöisesti joka päivä seuraavan kahden vuoden ajan, jotta tulokset myös pysyvät. Kun muutat järkevästi elämäntapojasi, sinun ei tarvitse odottaa ensi maanantaihin, seuraavaan kuuhun tai jotain tiettyä hetkeä, että voit aloittaa. Voit syödä yhden hedelmän jo tänään tai lisätä aterialle kasviksia tai syödä pähkinöitä välipalaksi. Jokainen asia, jonka teet hyvin, on hyväksi kehollesi, eikä se vaadi alkamis- tai loppumispäivämäärää.
Ajattele, että alat lisäämään ruokavalioon hyviä asioita ja tekemään itsellesi hyviä tekoja. Mene ajoissa nukkumaan, liiku niin että siitä tulee hyvä olo ja tuntuu kivalta. Tämä voi joskus tarkoittaa kevyttä kävelyä, ja joskus rehkimistä kuntosalilla tai halkopinolla ja joskus lasten kanssa pallon perässä juoksemista. Pääasia on, että liikutat kroppaa ja siitä tulee hyvä olo. Lisää ruokavalioosi hyviä asioita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja, pähkinöitä, kalaa ja täysjyväviljatuotteita.
Sallivuus ja joustaminen ovat normaalia syömistä
Terveellinen syöminen on parhaimmillaan joustavaa ja sallivaa. Repsahduksia ei ole olemassa, sillä terveelliseen elämäntapaan mahtuu myös herkkuhetkiä ja liikuntasuorituksettomia päiviä. Nämä eivät ole epäonnistumisia, eikä niitä tarvitse ansaita, vaan normaalia arjen vaihtelua ja erilaisia elämään kuuluvia hetkiä: välillä nautitaan, välillä levätään ja sitten taas tehdään töitä.
Kun yritetään elää jonkun ulkoapäin annetun listan mukaan, tuntuu poikkeamat helposti pettymyksiltä ja epäonnistumisilta. Unohdetaan kuulostella sitä kehoa, mikä tuntuisi tänään hyvältä ja tarpeelliselta. Onko keho väsynyt vai täynnä virtaa. Syömisen suhteen elimistö on viisas. Se ilmoittaa kun on nälkä, mutta se myös viestii, jos edellisenä päivänä tai edellisellä aterialla on tullut syötyä vähän liikaa. Voit luottaa kehosi signaaleihin ja syödä välillä vähemmän ja välillä enemmän, se on aivan normaalia.
Myös suuret linjat ovat ruokavaliossa merkityksellisempiä, kuin pienet yksityiskohdat. Se mitä syödään joka päivä ja monta kertaa päivässä, on merkityksellisempää kuin mitä syödään silloin tällöin. Kannattaa ensin lähteä katsomaan, että syö riittävästi kasviksia sekä pehmeää rasvaa, kokoaa ateriat oikein ja ateriarytmi on tasainen sekä jättää karkit, limut ja energiajuomat pois päivittäisestä ruokavaliosta. Jos kaikki nämä ovat kunnossa, ja haluaa vielä jotain viilata ruokavaliossaan, niin voi vielä miettiä vaikka lisäaineiden määriä, ruoan prosessointia tai gluteenin saantia. Mutta usein isojen linjojen kunnostamisella jo ruokavalio on niin hyvä, että jälkimmäisten kohtien miettiminen on turhaa.
Yhteenveto:
- Vältä tiukkoihin listoihin perustuvia laihdutuskuureja. Niiden noudattaminen arjessa on hankalaa ja tulokset eivät ole pysyviä.
- Mieti miten voisit lisätä ruokavalioosi ja arkeesi hyviä asioita niin, että olo tuntuu hyvältä. Lisää nukkumista, vaihtelevaa liikuntaa ja hyviä ruokia enemmän lautaselle.
- Terveellinen elämäntapa ei edellytä tiukkaa kuuria, mutta alku voi vaatia vaivannäköä ja kärsivällisyyttä kun opettelee uudenlaisia tapoja täyttää lautasta ja valmistaa ruokaa.
Leave a Reply