Mielen taidot urheilijan tukena – Miksi harjoittaa mielen taitoja ja mitä näillä tarkoitetaan

Mielen taidot urheilijan tukena – Miksi harjoittaa mielen taitoja ja mitä näillä tarkoitetaan

posted in: Energiaa päivään | 0

Urheilija kohtaa arjessaan jatkuvasti haasteita, joissa joutuu puntaroimaan tekemisiään tavoitellessaan kohti uusia ennätyksiä ja kehitystä: Tehdäkö vielä yksi treenisuoritus, vaikka jo väsyttää, syödäkö terveellinen ateria vai pikaruokaa, käyttääkö ajan kavereiden kanssa hengaamiseen vai ehkä yksin treenipaikalla harjoitellen, miten päästä eteenpäin loukkaantumisesta, epäonnistuneesta treenistä tai penkin alle menneestä kilpailusta?

 

Entä miten ja mistä löytäisi sen flow-tilan treeneissä ja kisoissa, jossa kaikki palaset osuvat kohdalleen ja tekemisestä nauttii keskittyen, hyvällä energialla ja lopputuloksena on virheetön suoritus?

 

Psyykkisestä valmennuksesta ja psyykkisten, eli mielen taitojen merkityksestä puhutaan nykyään yhä enemmän. Mitä nämä psyykkiset taidot ovat ja mitä hyötyjä psyykkisellä valmennuksella voi olla urheilijalle?

 

Tässä tekstissä paneudutaan yhteen psyykkisen valmennuksen osa-alueeseen, eli tietoiseen läsnäoloon ja keskittymiseen, sekä kerrotaan mitä psyykkinen valmennus on.

 

 

Psyykkinen valmennus auttaa toimimaan paremmin kohti tavoitetta

 

Psyykkisillä taidoilla tai mielen taidoilla tarkoitetaan keinoja ja tapoja, joilla käsittelemme mieltämme, tunteitamme ja ajatuksiamme. Tunteisiin ja ajatuksiin voi reagoida monella tapaa ja oleellista onkin, että miten reagoimme ja toimimme erilaisissa tilanteissa: hyväksymmekö tietyt asiat elämään kuuluviksi ja osaammeko omistautua tekemään itselle tärkeitä asioita, ympäristöstä ja häiriötekijöistä huolimatta. Tavoitteena on paremmin hyvää lopputulosta palveleva käytös ja ajattelutapa sekä kehittymistä tai onnistumista estävän tekemisen ja ajattelun vähentäminen.

 

Psyykkiset taidot eli mielen taidot ovat opittavissa olevia keinoja suhtautua tavoitteisiin, tekemiseen, valintoihin ja pettymyksiin. Miten reagoimme asioihin, miten omistaudumme itselle tärkeiden asioiden tekemiseen. Kaikkea tätä voidaan harjoitella aivan niin kuin harjoitellaan lajitaitoja, kestävyyttä tai lihaskuntoa. Harjoituksia voi tehdä ihan tavallisessa arjessa monilla pienillä keinoilla.

 

Yksi psyykkisen valmennuksen osa-alue on epäonnistumisten ja pettymyksen sietokyky. Miten urheilija toimii, kun pelissä joku toinen tekee virheellisen suorituksen ja unelmien maalipaikka menee sivu suun: jäädäänkö paiskomaan välineitä ja kiroilemaan kaverille, vai keskitytäänkö jo seuraavaan pelitilanteeseen antaen äskeisen tilanteen mennä ”toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”.

 

Entä miten urheilija toimii silloin, kun treenit menevät huonosti tai treenikaudelle sattuu tavallista enemmän sairastumisia. Vaihtoehtoja on jälleen kaksi: jäädä manaamaan ja kiroilemaan tilannetta, tai mennä eteenpäin ja keskittyä siihen, mitä voi itse tehdä jatkossa parantaakseen omia mahdollisuuksia urheilijana.

 

Pettymyksen sietokyvyn harjoittaminen

Käytännössä pettymyksen sietokyvyn harjoittelu lähtee siitä, että kirkastetaan sitä, mikä urheilijalle on tärkeää, mikä hänen tavoitteensa on ja onko tuo tavoite hänen arvojensa mukainen. Arvojen mukainen tavoite tarkoittaa sitä, että ihminen itse aidosti haluaa mennä kohti tätä asiaa, haluaa arkeensa lisää tätä asiaa. Esimerkiksi urheilija pitää aidosti lajistaan ja haluaa kehittyä siinä, itseään varten. Ei-arvojen mukainen tavoite on jonkun toisen sanelema, tai ulkoisista tekijöistä tuleva tavoite.

 

Kun tavoite on kirkas ja urheilijalle tärkeä, sen jälkeen voidaan miettiä, että minkälaiset asiat vievät kohti tuota tavoitetta. Mistä asioista koostuu se tilanne, että ollaan päästy tavoitteeseen, mitä sen saavuttaminen vaatii? Mitä tekoja tämä minulta vaatii tänään, huomenna tai ensi viikolla? Kirkastetaan asioita, jotka vievät eteenpäin ja lisätään niiden tekemistä arjessa.

 

Harjoituksen tai kisasuorituksessa tilanteet etenevät yleensä nopeasti. Tällöin keskittyminen ja läsnäolo tilanteessa ovat erittäin tärkeitä. Jos pelissä tai kilpailussa mietitään eilisiä kotimurheita tai tulevaisuuden menestystä, kärsii keskittyminen ja sitä myötä suoritus. Nopeat tilanteet menevät ohi. Jos jäädään murehtimaan sitä mitä juuri tapahtui, menevät myös seuraavat tilanteet ohi.

 

Keskittymisen ja läsnäolotaitojen harjoittelu on yksi tärkeä osa urheilijan valmistautumista.

Tietoisuusharjoittelun myötä opitaan ymmärtämään, että mielessämme tulee ja menee ajatuksia ja erilaisia tunnetilojakin. Meidän ei kuitenkaan tarvitse toimia näiden tunteiden vallassa tai takertua ajatuksiin. Emme ole yhtä kuin tunteemme tai ajatukset, vaan voimme itse valita, miten toimimme kussakin tilanteessa. Näin tiukassa kilpailutilanteessa osaamme päästää irti mieleen tulevista ajatuksista ja tunteista nopeasti ja siirtyä hetkessä eteenpäin.

 

 

Urheilijalle on oleellista ymmärtää, että tunteet tulevat ja menevät, mutta huippusuoritukseen voi päästä missä tilanteessa tahansa. Ei siis tarvitse metsästää tiettyä tunnetilaa onnistuakseen, vaan keskitytään hyvän suorituksen tekemiseen.

 

 

Läsnäoloharjoittelu auttaa keskittymään

 

Säännölliset läsnäoloharjoitukset rauhoittavat, vähentävät stressiä ja myös auttavat keskittymään asioihin.  Kun läsnäolotaidot paranevat, pystyy paremmin keskittyä siihen, mikä on kehittymisen kannalta olennaista. Kun pelitilanteissa on paremmin läsnä, pystyy pettymyksen jälkeen suunnata huomion seuraavan tilanteeseen. Jos loukkaantuminen tai sairastuminen hidastaa etenemistä, voi urheilija keskittyä tekemään niitä asioita, jotka siinä hetkessä vievät eteenpäin sen sijaan, että jää murehtimaan tunteiden ja ajatusten vallassa.

Urheilijan on tärkeä osata keskittyä harjoituksissa harjoitettavaan lihakseen tai suoritustekniikkaan tai pelitilanteessa käsillä olevaan hetkeen. Lisäksi läsnäolotaidot voivat auttaa myös kehon tuntemusten tunnistamisen parantamisessa, mikä voi auttaa harjoituksen tehon oikea-aikaisessa säätelyssä: joko tehostamaan tai himmaamaan harjoitusta kehon tilan mukaan.

 

HARJOITUS

 

Läsnäolotaitoa harjoitellaan arjessa tietoisuusharjoitusten avulla. Silloin kiinnitetään tietoisesti huomiota asiaan, jota parhaillaan tehdään, vaikkapa hampaiden pesuun tai ihan vain hengitykseen.

 

Aloita harjoitus joko käymällä rentoon asentoon joko maaten tai istuen.

Voit harjoitella tätä myös vaikka hampaita harjatessasi tai kahvia juodessasi.

Harjoitellessa huomio kiinnitetään vähän ylikorostuneesti jokaiseen liikkeeseen, tuntoaistimuksiin, ääniin, makuihin, hajuihin, kehon kiristyksiin tai kosketukseen alustaa vasten. Pitkälläsi ollessasi tai istuessasi kiinnitä huomiosi vain hengitykseen. Keskity hengittämään rauhallisesti ja syvään.

 

Jos mieleen tulee harjoituksen aikana ajatuksia, niin anna niiden vain mennä eteenpäin mielestä pois, niin kuin pilvet taivaalla ja palaa takaisin hengityksen seuraamiseen tai hampaiden harjaamisen aiheuttamaan tuntemukseen.

Mieleen tulevista ajatuksista irti päästäminen ja huomion suuntaaminen takaisin kehoon ja sen tuntemuksiin on tärkeä osa harjoitusta. Alussa ajatukset vaeltelevat helposti muualle, mutta sinnikkäällä harjoittelulla opitaan keskittymään yhä paremmin siihen mitä ollaan tekemässä ja ajatukset vain tulevat ja menevät.

Harjoitusta voi jatkaa muutamasta minuutista vaikka puoleen tuntiin.

 

Tutustu tästä Urheilijan ravitsemus ja mielen taidot valmennuspäivän sisältöön.

Valmennus järjestetään 12.1.2019 Vierumäellä. Varaa oma paikkasi heti! Nopean varaajan etuhinta 119 € on voimassa 10.12. asti (norm. 149 €).

 

Kirjoittajat:

Katriina Karkulehto, Onnia services

Psyykkinen valmentaja, personal trainer & työhyvinvointivalmentaja (TkL, KM). Valmentaja, jonka pitkä kokemus ulottuu urheiluun, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja liike-elämään. Aktiiviurheilutausta mm. palloilu- ja joukkuelajeissa.

katriina@onniaservices.fi / 050- 582 8999

 

Kirsi Englund

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja psyykkinen valmentaja. Usean vuoden kokemus ravitsemus- ja hyvinvointivalmennuksesta yrityksille ja yksityishenkilöille. Urheilutausta hiihdon, juoksun, triathlonin ja kuntosalin parissa.

kirsi@kirsienglund.fi / 044-374 3134

 

Kirjoittajat ovat yhteistyökumppaneita, jotka tarjoavat hteistyössä hyvinvoinnin ja terveyden johtamiseen liittyviä palveluita yrityksille ja organisaatioille.

Osaamisemme muodostaa laajan paletin ravitsemuksen, liikunnan, psyykkisen hyvinvoinnin, työhyvinvoinnin ja johtamisen valmentamista.  Meillä on vahva kokemus ja ymmärrys hyvinvoinnin johtamisesta ja liiketoiminnasta ja sitä kautta kyky sparrata johtajia ja asiantuntijoita vaativissa toimintaympäristöissä.

Tarjoamme valmentavia työhyvinvointiluentoja yrityksille ja organisaatioille, jotka haluavat lisätä henkilöstönsä sitoutumista sekä kykyä, taitoja ja motivaatiota kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Yhteisessä tarjonnassamme on myös pienryhmä- ja yksilövalmennuksia hyvinvoinnista yritysten esimiehille, johtoryhmille ja asiantuntijoille. Työskentelemme myös urheilijoiden ja valmentajien parissa.

 

 

Leave a Reply