Testissä Yosa kaurapala ja nopeat lounaat

Testissä Yosa kaurapala ja nopeat lounaat

posted in: Ideoita arkiruokaan, Reseptit | 0

 

Olen (omasta mielestäni) mestari kehittelemään nopeita lounaita. Itselleni on tärkeää, että saan työpäivinä syödä kunnollisen, riittävän täyttävän lounaan. Ja koska en aina pääse enkä halua käydä syömässä lounasravintoloissa, otan usein lounaan mukaani kotoa.

Täyttävyys siis edellyttää sitä, että ruoka on rakennettu kunnon aineksista: ateriassa on riittävästi proteiinia ja rasvaa. Lisäksi haluan syödä reilusti kasviksia, jotka keventävät ja piristävät ateriaa. Yleensä tykkään syödä myös jonkin hedelmän jälkiruoaksi.

Kun suunnittelen mukaan otettavaa lounasta, sovellan siihen hyvän aterian neljän osan sääntöä, eli jokaisella aterialla on mukana neljä osaa:

  • Jotain tuoretta. Aina.
  • Proteiinin lähdettä
  • Kuitupitoisia hiilihydraatteja
  • Hyvää rasvaa (eli kasvirasvaa)

Tämän säännön kautta lounasta suunnittelemalla helpottuu aterian miettiminen huomattavasti.

 

Yksi kriteerini lounaalle on myös se, että lounaan tekeminen aamulla ei vaadi kohtuutonta vaivaa.

 

Tässä kuvan lounaassa yhdistin kikhernepastaa Fazerin uuteen Yosa kaurapalaan. Lisänä oli kasviksia.

 

Nopea-lounas-2-yosa-kaurapala-ravitsemusterapeutti-kirsi-englund

 

Nopea Yosa kaurapala-lounas yhdelle:

Kourallinen kikhernepastaa (myös muukin pasta käy, mutta kikhernepastassa on mukavasti proteiinia kasvissyöjän ruokavalioon)

Yksi porkkana

Muutama parsakaalin kukinto

Rypsi- ja/tai oliiviöljyä

Yrttimausteita

Ripaus suolaa ja pippuria

½ Yosa kaurapala

 

Laita vesi kuumenemaan kattilaan. Kun vesi kiehuu, lisää sinne kikhernepasta. Pilko veden kiehumista odotellessasi porkkana suupalan kokoisiksi paloiksi ja parsakaalin kukinto pienempiin osiin.

Laita kattilaan pastan jälkeen myös porkkanat ja parsakaali. Keitä kaikkia noin 4 minuuttia.

Kun aika on kulunut, valuta vesi pois, kaada kaikki säilytysastiaan. Mausta lorauksella öljyä, yrttimausteilla ja suolalla ja pippurilla.

Pilko päälle Yosa kaurapala. Halutessasi voit lisätä ruokaan myös tuoreita kasviksia esim. paprikaa tai tomaattia paloina.

Lounasaikaan nostele ruoka lautaselle ja lämmitä.

 

Fazer Yosa kaurapala

Fazer on tuonut Yosa brändin alla markkinoille mielenkiintoisia uutuuksia. Yksi hiljattain kauppojen hyllyille ilmestynyt tuote on Yosa kaurapala. Yosa kaurapala on pääasiassa kaurasta, herneproteiinista, kookosrasvasta ja mausteista valmistettu tuote. Sitä voi käyttää sellaisenaan leivän päällä tai salaateissa tai sitten paistettuna tai grillattuna esim. wokeissa tai muissa ruoissa.

Yosa kaurapala muistuttaakin koostumukseltaan hyvin paljon tofua. Maku on mielestäni jonkin verran tofua miedompi. Maistoin yrteillä valmiiksi maustettua versiota, jossa oli ihan mukava maku sellaisenaan. Sitä ei siis välttämättä tarvitse edes juurikaan maustaa.

Ravintosisällöllisesti Yosa kaurapala on kohtuullinen proteiininlähde: 15 grammaa proteiinia sataa grammaa kohti. Herne ja kaura yhdistettynä tekee proteiinista myös hyvälaatuisen yhdistelmän erilaisia aminohappoja. Rasvaa Yosa kaurapalassa sen sijaan on mielestäni melko paljon, 6 g/100 g, joka on vieläpä suurimmaksi osaksi kovaa, tyydyttynyttä rasvaa (4g/100g). Luonnollisestikin, koska tuotteessa on käytetty kookosrasvaa. Tofussa rasvaa on yhteensä 9 g/100 g, mutta siitä vain 1,4 g on tyydyttynyttä rasvaa ja suurin osa siis hyvää, pehmeää rasvaa.

Tähän ravintosisältöön liittyykin pieni pettymys tuotteessa: Tuotteessa on käytetty epäterveellistä kookosrasvaa, minkä vuoksi kovan rasvan määrä on suuri.

Muuten kaura- ja herneproteiinipohjainen tuote, joka on vielä erittäin helppo käyttöinen ja miellyttävän makuinen olisi aivan täydellinen nopea ja helppokäyttöinen proteiininlähde kasvissyöjän ruokavalioon.

 

Nopea-lounas-3-yosa-kaurapala-ravitsemusterapeutti-kirsi-englund

 

Leave a Reply