Mantelinen omenapaistos – ja sallittu herkuttelu

Mantelinen omenapaistos – ja sallittu herkuttelu

posted in: Reseptit | 0

 

Tein lauantai-illaksi omenapaistosta. Ihan vain koska oli omenoita, ja sattui olemaan aikaa leipoa.

Leipomiseen ei nykyisin usein arki-iltoina ole aikaa, mutta silti itse en suhtaudu mitenkään kovin ehdottomasti herkutteluun ja sen rajoittamiseen tietyille päiville.

 

Moni stressaa kovasti herkkujen syömisestä tai ajattelee, että pitäisi elää kokonaan ilman makeaa. Itse ajattelen, että makuelämykset, nauttiminen, sosiaaliset hetket ja herkutkin kuuluu elämään ja sopii jopa teeveelliseen syömiseen. Kyllä ihminen saa nauttia ruoasta ja mauista.

 

Se on tärkeämpää, että mitä me valitaan lautaselle viisi kertaa päivässä ja viitenä päivänä viikossa: Arkena syödään kasvisvoittoisesti, kuitupitoisia viljoja, vähärasvaista ruokaa ja sopivasti pehmeitä rasvoja. Terveellinenkään ruokavalio ei kaadu, vaikka tämän lisäksi tulee syötyä vähän herkkujakin.

 

Lisäksi tiedetään myös, että joustava syöminen on yhteydessä parempaan painonhallintaan kuin ehdottomuuksia, kieltoja ja musta-valkoista ajattelua sisältävä syöminen.

 

Jos herkkujen määrä omassa ruokavaliossa mietityttää, mieti mikä olisi sinulle sopiva määrä niitä viikossa.

 

Joskus kiellot ja rajoitukset johtaa vain suurempaan himoon. Kun oikein kielletään, niin kiellon kohde vain pyörii mielessä koko ajan. Näin myös makean syömisen riski kasvaa. Kun makeaa sitten syödään vastoin omaa tahtoa ja suunnitelmaa, seuraa siitä helposti pettymystä, huonoa omaa tuntoa ja aivan turhaan energiaa kuluu syömisen murehtimiseen.

Ja jälleen yritetään entistä tiukemmalla otteella hallita makeaa uuden lakon aikana. Ihminen voi hetkellisesti onnistua näissä ehdottomissa lakoissa, mutta ajan kanssa epäonnistumisen tuppaavat lisääntymään.

 

Siksi uskon, että monille sopii paremmin se, että pari-kolme kertaa viikossa saa syödä jonkun herkun. Silloin mieliteot ei kasva kohtuuttomiin mittasuhteisiin ja makeasta on helpompi nauttia pieninä määrinä.

 

Itse saatan syödä jonkun pienen makean joko päivällä kahvin kanssa tai iltapäivällä ruoan jälkeen ehkä jopa 4-5 kertaa viikossa. Itselleni tuo makea voi olla pala tai kaksi suklaata, pieni annos jäätelöä, pala piirakkaa tai jotain vastaavaa. Perjantaisin saatamme ostaa erityisesti jotain herkkua, mutta usein silloin huomaan, että ei sitä sitten teekään niin kovin paljoa mieli ja syöminen jää siihen totuttuun muutamaan palaan tai muutamaan karkkiin.

 

Miten sinä suhtaudut makeaan? Onko kokemusta totaalilakoista vai syötkö mieluummin sopivasti silloin tällöin? 

 

Mantelinen omenapaistos

 

Omenoita (noin 4-6 kotimaista, riippuen koosta)

75 g voita tai margariiniä

2 dl mantelilastuja

1 dl kaurahiutaleita

2 rkl kaurajauhoa (tai vehnäjauhoja)

3/4 dl sokeria

1 tl Kanelia

 

Pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Voitele piirakkavuoka voilla/öljyllä.

Sulata vähän voita, sekoita siihen mantelilastut, kaurahiutaleet, kaurajauhot ja sokeri. Sekoita murumaiseksi seokseksi.

Ripottele omenoiden päälle kanelia.

Laita omenakuutiot piirakkavuokaan. Kaada päälle muruseos.

Paista 180 asteessa noin 25 min.

Leave a Reply