Miksi terveellisten tottumusten vieminen arkeen on niin vaikeaa?

Miksi terveellisten tottumusten vieminen arkeen on niin vaikeaa?

posted in: Ravitsemuksen perusteet | 0

Otsikon kysymyksen kaltaista pohdintaa kuulen usein asiakkailtani. Ehkä sinäkin saatat olla ollut tilanteessa, jossa suunnittelemasi elämäntapojen muutosprojekti tai joku muu, pienempikin ruokailujen skarppausaikomus ei ole onnistunut toivotulla tavalla. Aikomus on lopahtanut ensi-innostuksen tyynnyttyä ja muutosten alettua tuntumaan vaivalloisilta.

Tai olet vaan huomannut, että et ole saanutkaan päätöksesi mukaisesti laitettua enemmän kasviksia aterioille.

Jos olet ollut tässä tilanteessa, voin kertoa sinulle, että et ole surkimus tai omaa heikkoa itsekuria. Tämä on aivan normaali tilanne ja lähes jokainen muutosta suunnitteleva törmää tähän jossain vaiheessa.

Kerron sinulle tässä artikkelissa, mistä tämä muutoksen tekemisen vaikeus johtuu. Asian ymmärtäminen ja oikeiden toimintamallien käyttöönottaminen auttaa sinua pääsemään pidemmälle muutosten tekemisessä.

Elämäntapojen muuttaminen ei ole helppo rasti

Elämäntapojen tai totuttujen syömistapojen muuttaminen ei ole helppoa. Ei vaikka se kuinka tuntuisi yksinkertaiselta: laitat vaan muuta ruokaa, jätät pullat ottamatta ja kasaat lautaselle enemmän kasviksia. Sellainen, joka on joskus yrittänyt muuttaa tottumuksiaan, tietää, että ihan niin yksinkertaista se ei vaan aina ole.

Monimutkaisuus tulee siitä, että syöminen ei ole meille vain konemaista jonkun asian toistamista, toteuttamista. Emmekä voi kokonaan lopettaa syömistä. Emme voi säätää syömistämme niin, että nyt painankin tuosta napista tuon toisen sijaan ja siinä se.

Syömiseen liittyy paljon tunteita, arvostuksia ja sosiaalisia näkökulmia, eli kuten millaisessa tilanteessa olemme ja kenen kanssa vaikuttaa syömiseen. Lisäksi siihen vaikuttavat myös ruoanlaittotaidot, arjen aikataulut, stressi, elämäntilanne eli se, joudutko jakamaan aika- ja voimamararesurssejasi vaikkapa pienistä lapsista tai iäkkäistä vanhemmista huolehtimiseen.

 

Syömistottumusten muuttaminen vaatii oikeanlaista valmiutta, henkinen prosessi tapojen muuttamisessa siitä, että havaitaan ongelma, siihen että saadaan tehtyä konkreettisia muutoksia totuttuihin tapoihin voi kestää pitkäänkin.

Toimiminen eri tavalla kuin ennen vaatii energiaa

Muutoksen hankaluuden yksi keskeisistä asioista on se, että toimiminen eritavalla kuin ennen vaatii meiltä aikaa ja energiaa. Se vaatii sitä vaivannäköä, että jaksat opetella tekemään uusia ruokia, ja miettiä ruokakaupassa uusia valintoja. Se vaatii henkistä vireyttä ja päättäväisyyttä, että jaksat toteuttaa uusia tottumuksia silloinkin kun väsyttää, kun on kiire, kun arki ei mene niin kuin haluat.

Tietenkään mikään ei ole ehdotonta, että aina sen syömisen ei tarvitsekaan sujua kuin unelma. Mutta jos valut pikkuhiljaa takaisin vanhoihin tottumuksiin, ei muutosta synny. Uusia tapoja pitää jaksaa toistaa tietyn aikaa, jotta niiden toteuttaminen muuttuu helpoksi, automaattiseksi. Sanotaan, että jopa pari kymmentä toistokertaa vaaditaan, jotta uusi asia alkaa sujua totutusti.

 

Motivaatio on tila, joka vaihtelee ja muuttuu

No, tuo motivaatio, eli syy miksi jotain tekee ja muutosprosessi ei ole sellainen suoraviivainen tapahtuma, eli kun kerran motivaation löytää niin se jatkuu samana aina vaan. Ei, vaan se vaihtelee eri tilanteissa ja eri aikaan.

Meidän elämäntilanne ja käytettävissä olevat resurssit vaikuttavat motivaatioon tosi paljon. Välillä olemme motivoituneita kovastikin syömään terveellisesti, sitten taas kun elämässä tulee tiukempia aikoja, motivaatio voi lopahtaa täysin.

Tämä on hyvä tiedostaa. Eli antaa itselleen aikaa ja armoa muutosten kokeilemisessa. Ei kerralla tarvitse tulla valmista. Eikä se ole maailmanloppu jos joku päivä ei huvitakaan laittaa niitä kasviksia lautaselle. Seuraavana päivänä voi kokeilla taas.

 

Lisäksi se henkinen prosessi, että pääsemme ”ongelman” havaitsemisesta siihen pisteeseen, että oikeasti teemme tuolle asialle jotain toimenpiteitä arjessa, voi olla pitkäkin. Eli vaatia aikaa viikoista kuukausiin, ehkä jopa vuoteenkin. Tarvitsemme harkinta-aikaa, suunnittelua, miettimistä, ehkä kokeilujakin, joiden jälkeen vielä palaamme takaisin vanhaan. Ja taas mietimme uudestaan ja kokeilemme jotain uutta. Tämäkin on aivan normaalia meillä ja eri ihmisillä nämä eri harkinta- ja kokeiluvaiheet voi viedä eri mittaisia aikoja.

On ihan normaalia, että uusia asioita kokeillaan ja välillä palataan takaisin vanhaan. Tämä on osa oppimista, mitä ei pidä ajatella ”repsahduksena” tai epäonnistumisena. Oppiminen etenee vaiheittain ja siihen tarvitaan erilaisia kokeiluja. Tärkeintä on jatkaa ja yrittää vaan uudelleen.

 

Älä ajattele repsahduksia tai epäonnistumisia, vaan ajattele matkaa tutkimusretkenä ja oppimisen polkuna. Erehdyt, opit ja jatkat taas.

 

Miksi kuurit ja ruokalistan mukaan syömiset eivät toimi

Usein yritämme muuttaa elämäntapojamme kertaheitolla. Haluamme uskoa itseemme ja ihmeitä tekeviin ratkaisuihin ja ajattelemme, että tietty jonkun toisen ”gurun” suunnittelema ruokavalio tuo meille sen haluamamme muutoksen. Että kun se on niin hyvä ja itsekin aivan huippukunnossa, niin sen ruokavalion täytyy toimia.

Valitettavasti näissä valmiissa ”kaikille räätälöidyissä” ruokavalioissa on muutama haaste, jonka vuoksi niillä on vaikea saada pysyviä muutoksia aikaan.

 

Tiukka lista ei opeta hyviä syömistottumuksia, eikä vie eteenpäin motivaatioprosessissa

Dieettisi ohje sanoo, että lounaaksi pitää syödä 120 grammaa kanaa, 100 grammaa riisiä ja 25 grammaa raejuustoa. No, sinulla on huono aamu, lapset valvottivat, nukuit pommiin, etkä ehtinyt valmistaa omaa lounastasi muovikippoon. Syöt siis työpaikan ruokalassa lounasta. Tarjolla ei olekaan sitä kanaa, riisiä ja raejuustoa. Mitä sitten syöt? Koska et tiedä miten pitäisi syödä, päätät unohtaa dieetin ”tällä kertaa” ja syödä mitä mieli tekee.

Todennäköisesti tämä poikkeuspäivä jatkuu sinulla iltaan asti, ”kun nyt kerran poikettiin dieetistä”.

Valmiiden dieettien ongelma on se, että ne eivät opeta sinua syömään terveellisesti eri tilanteissa. Kun sinulta puuttuu joustava ja salliva ote syömiseen, menetät helposti syömisen kontrollin, kun tarjolla ei olekaan listan mukaista ruokaa. Tämä johtaa helposti hallitsemattomaan syömiseen.

Eikä tuo lista myöskään auta sinua siinä, miten teet niitä terveellisiä valintoja kuurin jälkeen kaupassa, miten laitat perheelle kevyempää ruokaa ja miten saat työpäivän aikana välipalan syötyä. Valmis syömislista ei vie sinua eteenpäin motivaatioprosessissa, vaan se antaa sinulle lähinnä ulkoisen motivaation (saada samanlainen kroppa, kuin sillä gurulla), jonka taika kestää vain hetken ja murtuu kun elämässä tulee eteen hankalampia vaiheita.

 

Toinen puuttuva palanen: miten toimit kun syötkin poikkeavalla tavalla?

Toinen palanen, mikä usein puuttuu valmiina, ulkoapäin annetuista ruokaohjeista ja syömislistoista, on se, miten toimitaan silloin kun syöminen on syystä tai toisesta ”lähtenyt lapasesta”, eli poikennut tästä annetusta ohjeesta. Usein tällainen poikkeama johtaa siihen, että soimaat itseäsi ja unohdat koko dieetin. Guru sanoo, että itsekuria pitää treenata ja kaikki on kiinni siitä, että itsekurisi ei ole tarpeeksi vahva.

Todellisuudessa syy on siinä, että tuo lista ei ole normaalia syömistä, eikä ole tarkoituksenmukaistakaan syödä joka päivä samaa ruokaa. On normaalia syödä välillä enemmän ja välillä vähemmän. On normaalia syödä välillä pullaa kahvin kanssa ja taas toisena päivänä enemmän kasviksia.

Listat eivät opeta sinua hyväksymään tätä luontaista vaihtelua syömisessä. Eivätkä ne opeta sallivaa ajattelua. On aivan normaalia, että myös terveellisessä ruokavaliossa syödään herkkuja. Poikkeuspäivät kuuluvat elämään, eivät ne ole repsahduksia tai epäonnistumisia. Kun motivaatiosi on vahva ja itsestäsi lähtöisin, hyväksyt tämän ja ymmärrät, että oma terveellinen syömisesi jatkuu taas tuon yhden erilaisen ruokapäivän jälkeen.

 

Miten voit vahvistaa motivaatiotasi?

Vahvin motivaatio on sellainen, joka syntyy ihmisessä itsessään. Eli sellainen, jonka syy tai tarve syntyy ihmisen oman henkisen prosessin tuotoksena ja on tärkeä ihmisen arvomaailmassa. Tämä tarkoittaa suomennettuna sitä, että silloin, kun koet muutoksen tuoman hyödyn itsellesi tärkeäksi ja merkitykselliseksi, on myös motivaatiosi vahvempi.

Eli kun muutoksen myötä saamasi hyöty on linjassa oman arvomaailmasi eli tärkeäksi kokemiesi asioiden kanssa, on motivaatiosi todennäköisesti myös vahva. Silloin, kun terveyden vaaliminen ja hoitaminen on itsellesi tärkeä arvo, on lenkille lähtö helppoa, vaikka olosuhteet olisivat joskus vähän jäiset ja tuuliset. Tai jos perhe on sinulle tärkeä arvo, on motivaatiosi terveellisen ruoan laittamiseen suuri, kun huomaat, että jaksatte tehdä enemmän kivoja asioita perheenä syödessänne terveellistä ruokaa.

 

Miten voit helpottaa syömistottumusten muutosten viemistä arkeen?

Tosiaan moni alun kysymyksen esittävä henkilö tiedostaa olevansa ihan hyvä ruoanlaittaja ja muutenkin ahkera ja aikaansaava ihminen. Mutta silti muutosten vieminen arjen syömistottumuksiin tuntuu vaikealta. Miten tätä voisi helpottaa?

Ensinnäkin mieti minkälaisia asioita sinä elämässä pidät tärkeänä: Mitä itsellesi tärkeää voisit saada lisää arkipäiviisi sillä, että syöt säännöllisemmin ja olet energisempi, syöt vähän kevyemmin ja saat olosi kevyemmäksi tai että ylipäänsä syötte terveellisemmin ja olette terveempiä?

 

Mikä sinua haastava asia X voisi muuttua sillä, että muutat jotain asiaa syömistottumuksissasi? Onko aamulla helpompi herätä ja lähteä liikkumaan, jos illalla vähentää herkuttelua ja syö ravitsevan iltapalan?

 

Mieti lisäksi vielä, että mikä olisi sellainen asia, johon sinä haluaisit ja voisit saada pienen muutoksen aikaan arjessasi? Mikä olisi niin pieni ja helppo muutos ruokailutottumuksissa, että pystyisit tekemään vaikka heti tänään? Ja useampina päivinä viikossa.

Olisiko se yhden hedelmän syöminen lisää joka päivä tai yhden ruokalusikallisen rypsiöljyä lisääminen aamupuuroon. Vai voisitko kerran viikossa tehdä kasvisruokaa koko perheelle ja näin opetella yhden uuden ruokalajin viikossa.

Tee muutoksista tarpeeksi pieniä ja itsellesi helppoja sekä hyvältä tuntuvia. Pysyvimmät muutokset ovat sellaisia, joihin sinä voit sitoutua ja joita pystyt tekemään arjessasi. Niiden ei tarvitse olla isoja, eikä ”terveysgurujen” suosittelemia. Sinä itse olet vastuussa tekemistäsi muutoksista ja päätöksistä, joita terveytesi eteen teet.

 

Pysyvimmät muutokset eivät ole ”terveysgurujen” hyväksymiä. Ne ovat sellaisia, jotka sinä itse koet tärkeäksi, ja joita itse haluat tehdä terveytesi eteen. Sinä teet päätöksen.

 

 

Haluatko saada ideoita miten voit saada arkisyömisen vähän terveellisemmäksi? Tule mukaan ilmaiseen hyvän syömisen minivalmennukseen. Saat sähköpostiisi vinkkejä terveellisempään ja helpompaan arkiruokaan kahden viikon ajan.

Liity mukaan tästä. >>>

 

 

 

Leave a Reply