Vältä nämä 5 tyypillistä virhettä kun haluat syödä terveellisesti

Vältä nämä 5 tyypillistä virhettä kun haluat syödä terveellisesti

posted in: Energiaa päivään | 0

 

 

Työssäni ihmisten kanssa olen huomannut, että muutama asia toistuu usein kun ihmiset haluavat muokata ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan. Tässä artikkelissa annan sinulle tehokkaat neuvot, miten vältät terveellisen syömisen suurimmat virheet.

 

Haluat tehdä tämän ruokavaliomuutoksen nopeasti ja tehokkaasti ja mielessäsi siintää jo kuva terveemmästä ja kevyemmästä sinusta.

 

Saadaksesi tämän aikaan sinun on kuitenkin muokattava syömisiäsi. Koska haluat saada tuloksia aikaan nopeasti, sinun pitää löytää keinot, joilla  olo kevennee tehokkaasti. Fiksuna ihmisenä tiedät suurinpiirtein, millä keinoilla paino putoaa. Onhan näistä ruokavalioasioista puhuttu paljon joka paikassa.

 

Mutta jos olet lukenut tavallisimpia naistenlehtien ja internetartikkeleiden vinkkejä kevyempään ja terveellisempään ruokavalioon saatat törmätä seuraaviin haasteisiin:

  • Et oikein tiedä mikä on järkevä tapa muuttaa ruokavaliotottumuksiasi
  • Et ehkä oikein tiedä mikä on oleellista terveellisessä syömisessä, vaan yrität vähän kaikkea
  • Jätät ruokavaliostasi jonkun osan pois kokonaan, jotta saisit tehokkaammin tuloksia (jolloin syöminen muuttuu vähän työlääksi)
  • Et oikein osaa soveltaa tuota uutta syömistapaasi juhliin ja muihin erityistilanteisiin, jolloin on vaikea pysyä uudessa rytmissä
  • Tuntuu, että joudut sinnittelemään ja tekemään kovasti töitä itsekurin ja uudessa syömistavassa pysymisen kanssa.

 

Nämä kaikki asiat yhdistettynä johtaa siihen, että motivaatiosi uutta syömistapaasi kohtaan lopahtaa helposti.

Tunnet itsesi turhautuneeksi, koska et saa aikaan tahtomaasi muutosta kevyempään oloon.

 

Haluan sanoa sinulle, että et todellakaan ole yksin näiden ajatustesi kanssa. Moni on lukenut samat naistenlehtivinkit ja trendiruokavaliot. Ongelma ei ole sinussa, vaan siinä, että nämä trendikkäät ruokasysteemit eivät toimi pitkäkestoisesti. 

 

Mutta, koska tiedostat jo, että lupaukset ja kuurit eivät toimi, on asia helppo korjata. Ensin kannattaa varmistaa, että et tee tiettyjä tyypillisimipiä virheitä, jotka yleensä tapahtuvat, kun lähdetään noudattamaan naistenlehtien trendivinkkejä.

 

Vältä nämä viisi tyypillistä virhettä, kun haluat syödä terveellisesti:

 

1. Liian vähäinen syöminen

Terveellisessäkin syömisessä pitää syödä riittävän paljon ruokaa. Nälän kanssa ei laihdu, sillä kroppa tarvitsee myös energiaa. Sitä enemmän, mitä enemmän olet liikkeessä. Liian vähäinen syöminen kostautuu aina jossain vaiheessa ja elimistö vaatii tarvitsemansa energian takaisin, usein vielä korkojen kera.

  • VINKKI: Syö riittävästi, eli vähintään 5 kertaa päivässä tasaisesti ja niin, että olosi on kylläinen.

 

2. Pelkän salaatin syöminen ja mielikuva, että sillä laihtuu

Pelkkää salaattia syömällä ei laihdu. Salaatti ei sisällä riittävästi elimistölle tärkeitä ravintoaineita eikä energiaa. Pelkän salaattiaterian jälkeen seuraa usein makeanhimoa ja kyltymätöntä näläntunnetta. Koska elimistö ei saa tarvitsemiaan hiilihydraatteja, eikä riittävästi rasvaa ja proteiini, jotka toisivat kylläisyyden.

  • VINKKI: Syö kuitenkin riittävästi kasviksia, eli puolet jokaisesta ateriasta, mutta huolehdi että jokaisella aterialla on aina myös proteiinia, hiilihydraatteja ja oikeanlaista rasvaa.

 

3. Hiilihydraattien karsiminen liikaa

Hiilihydraattien rajoittaminen on ollut viime vuosina trendikäs tapa laihduttaa ja keventää oloa. Kuitenkin hiilihydraatit ovat kehon tärkeä energianlähde. Esimerkiksi aivot ja punasolut tarvitsevat välttämättä energiakseen hiilihydraatteja. Liiallinen hiilihydraattien vähentäminen johtaa väsymykseen, ja liikunta alkaa tuntua takkuiselta.

  • VINKKI: Jos haluat rajoittaa jotain, niin karkeista, pullista, kekseistä, suklaasta, energiajuomista ja limppareista voit karsia, mutta säilytä joka aterialla jotain kuitupitoista hiilihydraatin lähdettä, kuten vaikka ruisleipää, kaurapuuroa, täysjyväpastaa tai -riisiä. Täsyjyväviljatuotteet ovat terveyttä edistäviä ja sisältävät paljon tarvittavia ravintoaineita.

 

4. Unohdat syödä rasvaa

Rasva sisältää paljon energiaa, minkä takia sitä karsitaan ruokavaliosta kovin usein. Kuitenkin on tärkeää, että elimistö saa myös riittävästi hyvää rasvaa, eli sellaista rasvaa, josta saadaan elimistön välttämättömiä rasvahappoja, linolihappoa ja alfalinoleenihappoa. Näitä keho ei pysty muokkaamaan itse, vaan tarvitsee ne ravinnosta.

  • VINKKI: Karsi ruokavaliostasi sellaisia rasvanlähteitä, joista et saa mitään hyödyllisiä ainesosia, eli voita, eläinkunnan tuotteiden rasvoja ja kookosrasvaa. Nämä ovat vain ylimääräistä energiaa. Sen sijaan käytä päivittäin pehmeitä kasviöljyjä, erityisesti rypsiöljyä tai pähkinöitä ja siemeniä.

 

Lue lisää: Rasva, miksi ja millaista tarvitaan

 

5. Makean syömisen lopettaminen kokonaan

Ehkä yleisin terveyslupaus tai muu ”muutan elämäni kokonaan” -päätös on tämä. Eli päätetään lopettaa makean syöminen kokonaan. Tällöin kuitenkin tuo makea alkaa helposti kummittelemaan mielessä liikaakin ja mielihalu makeaa kohtaan vain kasvaa. Oletko joskus huomannut, että kun teet makeanlakon, niin makeat herkut pyörivät mielessäsi koko ajan?

Kun ajattelet, että nyt et saa syödä suklaata, niin päässä pyörii vain koko ajan ”en saa syödä suklaata, en saa syödä suklaata”. Tällöin aivot rekisteröivät koko ajan tuon sanan suklaa ja huomiosi kiinnittyy siihen koko ajan. Näin makeanhimo itseasiassa vain lisääntyy.

  • VINKKI: Terveellisen syömisen edellytys ei ole, että makeaa ei syötäisi ollenkaan. Ja totaalikiellot harvoin toimivat. Sen sijaan mieti, mikä olisi itsellesi sopiva määrä syödä makeaa, ihan ilman huonoa omaatuntoa. Terveelliseen ruokavalioon mahtuu myös pieni määrä makeaa ihan ilman huolia. Makean mieliteot vähenevät, kun ruokavalio muuten on kunnossa ja tasapainoinen.

 

 

Tee hyviä asioita itsellesi, älä kärvistele

 

Tästä lähtien ajattele ruokavaliotasi (tai sitä suunnittelemaasi ruokavalion kevennystä) tutkimusretkenä. Tee pieniä uteliaita kokeiluja ja muutoksia ruokatottumuksiisi, havainnoi ja tunnustele miten ne toimivat.

 

Tee sellaisia asioita, jotka itsestäsi tuntuvat hyvältä ja joiden noudattaminen on helppoa. Lisää ruokavalioosi hyviä ja terveellisiä asioita sen sijaan että karsisit ja jättäisit pois ruokia. Kun saat riittävästi hyviä aineksia ruokavaliossasi, todennäköisesti mieliteot epäterveelliselle jutuille vähenevät vähän kuin itsestään.

 

Terveellinen syöminen on sitä, että tehdään keholle hyviä asioita. Annetaan sille hyvää ruokaa monipuolisesti. Silloin usein terveydellekin seuraa hyviä asioita.

 

Terveellisen syömisen ei kuulu olla vaikeaa eikä tuntua kärvistelyltä. On turha alkaa aloittamaan aamut viherpirtelöllä, jos et siitä tykkää. Todennäköisesti se viherpirtelö on myös aivan liian kevyt ja puutteellinen ravintosisällöltään ollakseen kunnon aamupala.

 

Tarkista, että jaksat tehdä päätöksesi mukaista tekoa seuraavat kaksi vuotta, tai muuten muuta se. Terveellisen syömisen kuuluu tuntua hyvältä ja vielä kun teet sen toteuttamisesta helppoa omassa arjessasi, niin pystyt todennäköisesti toteuttamaan sitä pitkäkestoisemmin.

 

Lue lisää: Tavoitteena terveellisempi ruoka – viisi asiaa, jotka voit tehdä heti

Vahvista motivaatiotasi ja saavuta tavoitteesi, näin sen teet

 

 

Haluatko oppia syömään vähän terveellisemmin? Tule mukaan ilmaiseen Opi syömään oikein -minisparraukseen. Se on kahden viikon ilmainen minivalmennus, jossa saat pieniä, helppoja tehtäviä, joiden avulla teet hyviä muutoksia ruokavalioosi. 

 

Tule mukaan vaan, se on mukavaa! Klikkaa tästä tai alla olevaa kuvaa. Aloitetaan heti ensi maanantaina 😉 

Opi syömään oikein - minivalmennus-ravitsemusterapeutti-kirsi-englund

 

 

 

 

 

Leave a Reply